22.01.2024 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

České zkušenosti s německým strojem

Zkušenosti s 18řádkovým přesným secím strojem Grimme Matrix 1800 už mají ve společnosti AGROM Třebnouševes, s. r. o., která s ním hned v první sezóně zasela během šesti dnů 360 hektarů cukrové řepy.

Optimální kontakt osiva s půdou

Přesný secí stroj Matrix je v porovnání s obdobnými stroji robustní, takže i při vyšší pracovní rychlosti po pozemku „neskáče“, ale dokonale kopíruje jeho povrch, k čemuž přispívá u modelu s 18 řádky i šest opěrných kol. Navíc přesné hloubkové vedení každého secího vozíku zaručuje paralelogram, stejně jako dvě kotoučová krojidla s válečky Farmflex pro hloubkové vedení. Úzký a pohyblivý přítlačný válec pak zajišťuje optimální kontakt osiva s půdou, a to i v extrémních podmínkách. Do kamenitých půd je možné secí stroj vybavit prořezávacími disky, jež secím botkám vytvářejí drážku, což má opět veliký vliv na přesné setí. 

Více než dvacet hektarů bez doplňování

I když výrobce deklaruje výkon přesného secího stroj Matrix 1800 za prodloužený den 40 až 60 hektarů, ve společnosti AGROM Třebnouševes dokonce zaseli 67 hektarů. S plněním násypek, přejezdy, úpravou souvratí či nahráváním nových polí přes GPS se dostali na 6,5 hektaru za hodinu, takže za prodloužený den se deklarovaný pracovní výkon stihnul snadno. Výrobce doporučuje pracovní rychlost 6,5 až 8,5 km/h, při níž garantují stoprocentní přesnost výsevku. Běžná pracovní rychlost v Třebnouševsi byla 10 až 11 km/h, i když elektricky poháněné výsevní kotouče pracují stoprocentně i při pracovní rychlosti do 12 km/h.

Ve společnosti AGROM Třebnouševes jsou s přesným secím strojem Grimme Matrix 1800 navýsost spokojeni, stoprocentně splnil všechno, co od něj očekávali. Do jednotlivých zásobníků o objemu deset litrů se vejde 1,5 výsevní jednotky, s níž zasejí bez doplňování více než dvacet hektarů. Přitom na stroji je i další rezervní zásobník na čtyři výsevní jednotky.

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 4.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down