No ACF gallery field data found
27.01.2024 | 05:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kubota představila další autonomní traktor

Společnost Kubota si s myšlenkou autonomních strojů pohrává již dlouhá léta a v roce 2017 dokonce v Japonsku uvedla na trh první autonomní model SL60A s výkonem 60 koní. Na loňské výstavě Agritechnica pak poprvé v Evropě představila autonomní traktor střední výkonové třídy Agri Robo KVT MR 1000A s výkonem 100 koní.

Agri Robo KVT je konkrétním příkladem, jak je možné uspokojit poptávku po vyšší efektivitě i s tím, že pracovních sil v zemědělství ubývá. Model Agri Robo KVT lze ovládat ručně, dálkově nebo stroj může pracovat zcela autonomně.

Pracuje ve dne i v noci

Nasazení autonomních traktorů do běžné praxe by jistě znamenalo revoluci v zemědělství a zcela nový způsob práce. Vyřešil by se problém nedostatku pracovních sil, a navíc by se zvedla produktivita práce, protože autonomní traktor umožňuje vykonávat práci bez přerušení i v noci

Možnost změny režimu z autonomního na manuální usnadňuje přejezdy z pole na pole. Po komunikaci může traktor jet jako běžný stroj s řidičem a teprve na poli aktivovat autonomní režim a nechat traktor samostatně pracovat

Navíc díky intuitivnímu ovládacímu systému může uživatel ovládat na dálku dokonce dva traktory současně, a to buď pomocí tabletu nebo speciálního dálkového ovladače. Možnost je i řízení jednoho traktoru z kabiny a druhého na dálku pomocí terminálu v kabině. Samozřejmostí je monitoring kdy systém FMIS (Informační systém pro řízení farmy) umožňuje sledování všech traktorů v reálném čase. Obsluha stroje tak má neustálou kontrolu nad strojem i kvalitou jeho práce a to i když nesedí v kabině.

Technologie pro budoucnost

Agri Robo KVT je autonomní traktor střední třídy vyvinutý na platformě modelu Kubota M5112, se kterým sdílí i mnoho komponent. Čtyřválcový vznětový motor Kubota V3800 schopný vyvinout výkon 100 koní, hydraulický systém, nápravy a kabina jsou totožné s modelem M5112. Rozdíl je ovšem v převodovce KVT, která je u nového traktoru plně přizpůsobena autonomní funkci

Bezpečnost je plně zaručena při používání v autonomním režimu i při režimu ovládaní na dálku. Traktor je vybaven nejmodernějšími technologiemi na bázi sonaru, skeneru a systémů optického rozpoznávání, které mu umožňují detekovat stojící nebo pohybující se překážky či osoby na libovolnou vzdálenost.

S hmotností 3550 až 4130 kg je nový Agri Robo KVT také lehčí než standardní traktory. To způsobuje menší utužení půdy, čímž chrání půdu, zvyšuje výnosy plodin a přispívá k udržitelnějšímu zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down