06.02.2024 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průkopnické úsilí stálo u začátků systémů GPS v civilním sektoru

Americká společnost Trimble Navigation začínala s výrobou přijímačů Loran. Postupně Trimble hledal svůj další námořní projekt, když se HP rozhodlo zrušit svůj projekt GPS. Rozpočtové problémy ve Washingtonu brzdily dokončení vývoje systémů určování polohy pomocí satelitů na oběžné dráze Země GPS. Povzbudivá slova od Brada Parkinsona však stačila k tomu, aby společnost Trimble Navigation zrušený projekt koupila.

Nákup zahrnoval 14 stop (tj. 4,267 metru!) vysoký stoh neklasifikovaného materiálu ke čtení a speciální zařízení, které se vešlo na stůl mobilního domu. Jednalo se o funkční GPS přijímač, který zaznamenával polohu mobilního domu, když se pohyboval po dálnicích v oblasti San Francisca.

Dvanáct měsíců práce

Trvalo dvanáct měsíců, než tým dvou inženýrů a patnácti konzultantů společnosti Trimble přišel se sedmi průlomovými objevy, potřebnými pro blokové schéma. Trimble měl iterovat toto blokové schéma v 18měsíčním cyklu, aby následoval nákladovou křivku Moorova zákona až ke 100 dolarům, požadovaným pro automobilovou navigaci. Trvalo další rok, než bylo postaveno šest vícekanálových přijímačů.

Prodaný první přijímač Trimble

V říjnu 1984 Trimble prodal svůj první přijímač za 100 000 dolarů. Pak přišel prodej 20 OEM jednokanálových časovacích přijímačů. Odvětví ropných služeb bylo důležitým trhem v raném období. V té době bylo na obloze pouze sedm satelitů GPS a aplikace byly omezeny na 3-4 hodiny přesného měření polohy denně. Přesnost byla hnací silou trhu, což vedlo k vývoji diferenciálních systémů D-GPS. Ty poskytovaly zvýšenou přesnost měřičů v širokých oblastech. Dalším a mnohem obtížnějším krokem bylo umožnění měření prvního řádu, které vyžadovalo přesnost jednoho centimetru na kilometr.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down