11.02.2024 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Švýcarský ultrapřesný postřikovač se stal naprostým hitem

Jedním z trendů, který hýbe moderním zemědělstvím, je snaha snížit spotřebu přípravků na ochranu rostlin používáním aplikační techniky s nejnovějšími technologiemi. Různých postupů byla představena již celá řada. V zemědělství mají ale často úspěch systémy, které jsou uživatelsky přívětivé a jednoduché. Takovým je i ultrapřesný postřikovač Ecorobotix ARA, který provádí bodový postřik jednotlivých rostlin. Je využitelný v řepce, cukrovce, cibuli či sóji.

Postřikovač může  pracovat v několika režimech. Jedním je vyhledávání plevelů v porostu a aplikace herbicidu pouze na plevelné rostliny. Dále je to opačný režim, kdy je postřik aplikován pouze na kulturní rostlinu (fungicidy, listová hnojiva) a není zbytečně aplikován na půdu. Stroj může rovněž aplikovat totální herbicid v režimu all-green, tedy na vše zelené.

Po dodání připraven k práci

Postřikovač ARA je po dodání od výrobce připraven k práci a instaluje se na běžný traktor. V předním závěsu je umístěna nádrž na postřikovou kapalinu a vodu. Vzadu je samotný postřikový rám o záběru šesti metrů, vybavený senzory a tryskami.

Švýcarský ultrapřesný postřikovač byl v uplynulých letech předváděn v Evropě i v ČR. Jeho popularita raketově vzrostla a v Evropě se z něj stal naprostý hit. Poptávka překvapila i výrobce, takže výroba ve Švýcarsku je vyprodaná. Jen pro ČR a SR už je dodáno a objednáno šest kusů, a to uplynulo od představení jen něco málo přes rok.

Enormní úspory přípravků

Tři postřikovače Ecorobotix ARA, které u nás a na Slovensku jezdily celou loňskou sezónu, vykázaly úsporu postřiků 50 až 80 procent při zachování požadované preciznosti aplikace. Při takových úsporách je návratnost investice ani ne rok a samozřejmě značný je i přínos pro ochranu životního prostředí a pro udržitelnost.

V ČR zastupuje značku ARA společnost Leading Farmers CZ, a.s. 

Více informací v Mechanizaci zemědělství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down