26.02.2024 | 09:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kramp, klíčový partner ve světě náhradních dílů

Společnost Kramp je evropským lídrem na trhu s náhradními díly a příslušenstvím. Nizozemská rodinná firma je nejsilnějším hráčem také v České republice a na Slovensku, kde dosahuje ročního obratu přes 20 miliónů euro. Jejími partnery jsou výrobci téměř všech značek zemědělské techniky a sortiment zahrnuje přes půl milionu skladových položek. Kramp je velkoobchodním prodejcem, náhradní díly dodává výrobcům i prodejcům zemědělské a lesní techniky, servisním podnikům nebo maloobchodním prodejnám.

V České republice sídlí společnost nedaleko Brna, a právě tam jsem se vydala za obchodním ředitelem pro Českou republiku a Slovensko, Richardem Srncem. Zajímalo mě, proč je firma Kramp tak úspěšná, jak zvládla „covidová“ léta a jaká je její vize budoucnosti.

Jak dlouho ve firmě Kramp pracujete a jak dlouho zastáváte funkci obchodního ředitele pro Českou republiku?

Ve firmě Kramp pracuji od roku 2008. Pracoval jsem nejdříve na interních pozicích, kde jsem se staral o zákaznický servis, pak jsem se přesunul do terénu, kde jsem měl na starosti maloobchodní prodejny, od roku 2018 jsem obchodním ředitelem na Slovensku a od loňského roku i v České republice.

Firma Kramp má dlouholetou historii. Jak dlouho je na trhu v České republice?

Společnost byla založena panem Johanem Krampem v roce 1951 ve Varsseveldu. Začínala rozvozem náhradních dílů z garáže a za svou existenci se rozrostla na společnost s jedenácti moderními distribučními centry po celé Evropě, obratem 1,2 mld. eur a více než 3000 zaměstnanci. V České republice firma Kramp působí od roku 2007 a v letošním roce plánujeme obrat přes 400 miliónů korun. Hlavní distribuční centrum pro Českou a Slovenskou republiku se nachází v německém Strullendorfu. Je to moderní robotický sklad a dokážeme odtud zásobovat náš trh do 24 hodin od objednání.

Čím si vysvětlujete úspěch společnosti Kramp?

Myslím si, že za náš úspěch může hlavně rychlost a spolehlivost dodávek, široký sortiment a kvalitní zákaznický servis. Rychlé dodávky náhradních dílů jsou v zemědělství velmi důležité a my dokážeme náhradní díl dostat k zákazníkovi do druhého dne. V praxi to vypadá tak, že pokud si zákazník objedná díl do pěti hodin odpoledne, my mu jej dodáme klidně během noci a ráno ho může použít, což je hlavně v sezóně pro zemědělce klíčové.

Proč bych si měla pořídit náhradní díl od vás, a ne přímo od výrobce? V čem je vaše přidaná hodnota?

U nás zákazníci najdou náhradní díly na stroje všech značek pod jednou střechou a nemusí tak objednávat od několika výrobců, což jim šetří náklady na dopravu a administrativu. Zároveň není běžně možné u výrobce koupit jen jeden díl. V kombinaci se zmiňovanou logistikou a sítí moderních distribučních center po celé Evropě jsou naše služby v AGRO sektoru bezkonkurenční a velmi oblíbené.

Jak je možné si náhradní díl objednat?

To je další naše výhoda. Snažíme se našim partnerům, co nejvíce ulehčit jejich práci. Nejsnadnější objednání je on-line na e-shopu kramp.com, kde máme mimo jiné i řadu katalogů nebo konfigurátorů, v nichž si lze požadovaný díl přesně sestavit. Máme také aplikaci, kterou jsme vyvinuli ve spolupráci s firmou Google a byla představena na Agritechnice v roce 2019. Aplikace je uživatelsky velmi přívětivá a umožňuje rychlé objednání dílů třeba z dílny, pokud zákazníci nejsou zrovna u počítače.

To je velmi zajímavé. Nabízíte ještě nějaké další zajímavé služby?

Předně musím říct, že se zabýváme velkoobchodním prodejem, takže na koncové zákazníky se zaměřujeme vždy přes partnery, kterými jsou například prodejci nebo servisní střediska. Nabízíme i službu, kdy koncový zákazník dostane od našeho partnera přímo přístup do našeho e-shopu a může si tak náhradní díl objednat napřímo, respektive u svého prodejce, ale přes naše rozhraní.

Partnerům nabízíme i další zajímavé funkce. Například dokážeme propojit software tak, aby se objednávky a faktury automaticky importovaly do účetního systému našich klientů, čímž jim šetříme náklady na administrativu.

Další zajímavou službou, kterou jsme začali provozovat v loňském roce, jsou maloobchodní prodejny, které provozují naši partneři pod značkou Powered by Kramp. Zatím jsou tři: Agroobchod Nové Strašecí s.r.o., Agriten Trutnov s.r.o. a Mitrenga a.s. ve Stříteži. V prodejnách koncoví zákazníci najdou rychloobrátkové zboží, což jsou například opotřebitelné díly na traktory nebo stroje na zpracování půdy, ale třeba i hydrauliku nebo ruční nářadí a pracovní oblečení.

Jako jednu z výhod spolupráce s firmou Kramp jste jmenoval velmi široký sortiment. S jakými výrobci zemědělské techniky spolupracujete?

Až na výjimky prakticky se všemi. Strategické partnerství máme s velkými výrobci jako jsou John Deere, Lemken nebo Kongskilde. Dodáváme ale náhradní díly a komponenty na všechny zemědělské stroje. Máme rovněž široký sortiment dílů pod našimi privátními značkami gopart a především pak Kramp.

Naše portfolio nezahrnuje jen náhradní díly zemědělské techniky, ale v nabídce máme i díly na zahradní a lesnickou techniku, stavební stroje a příslušenství, vybavení do dílny a pracovní oblečení.

Posledních několik let bylo, nejen v zemědělství, dosti turbulentních. Jak jste zvládli „covidová“ léta a následné problémy s krizí dodavatelského řetězce? Jaká je vaše strategie do budoucna?

Během pandemie nákazy Covid-19 se nám zpočátku dařilo bez problémů plnit své závazky. Největší problém nastal v době, kdy nebylo možné překračovat hranice. To se ale rychle vyřešilo a vzhledem k naší velké skladové zásobě se nám dařilo dobře. Bohužel pak přišla krize dodavatelského řetězce a některé dodávky na naše distribuční centra byly sníženy. Myslím si, že v globálu se nám ale povedlo ukázat, že i takto velké krize zvládáme dobře. Je to dáno velkým množstvím položek na skladě v několika distribučních centrech a celkově velikostí a stabilitou naší společnosti.

V současné době se naši partneři potýkají s vysokými náklady na provoz a držet velké skladové zásoby je pro ně velmi drahé. Soustředíme se proto na rozšiřování vlastních skladových kapacit a maximální dostupnost produktů a přebíráme tato rizika na sebe, což našim partnerům umožňuje nabízet výrobky za nižší ceny koncovým zákazníkům.

Do budoucna bychom rádi rozšířili síť našich prodejen, abychom zlepšili dostupnost opotřebitelných dílů v regionech, přidali vybrané značky do našeho portfolia a nadále vylepšovali náš webshop, abychom co nejvíce zjednodušili každodenní práci našim partnerům.*

Děkuji za rozhovor

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down