04.03.2024 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Samosběrací návěsy vytvářejí historii firmy Krone již 60 let

Velmi významnou součástí historie firmy Krone jsou samosběrací návěsy. Stroj, který v sobě dokáže spojit operaci nakládky a transportu materiálu z pole do místa uložení, umí jednoduchou cestou významně usnadnit práci zemědělcům. A právě za tím účelem firma Krone v roce 1963 postavila svůj první nakládací vůz s názvem „Alleslader“. Byl určen pro samostatné nakládání a vykládku trávy, sena, slámy a siláže.

Ačkoli to byl první vůz svého druhu v historii firmy Krone, byl koncipován i pro transport zavadlé píce či siláže. V podstatě se jednalo o rozmetadlo hnoje Krone Optimat, které bylo jednoduše přestavěno na nakládací vůz. A to tak, že v zadní části vozu byl umístěn 1,50 metru široký sběrač, vybavený pružinovými prsty. Kombinace rozmetadla hnoje a nakládacího vozu se však v praxi ukázala jako nepraktická.

Přesunutí sběrače dopředu

Proto se konstruktéři firmy Krone vydali novou cestou vývoje čistě samosběracího vozu. V roce 1964 tak mohli představit speciální samosběrací vůz nazvaný „Lademeister". Zde byl již sběrač namontován vpředu před nakládacím prostorem.*

Skutečný průlom přišel o rok později se samosběracím návěsem Lademeister HS, který měl tažený sběrač. Zcela nová byla dopravní jednotka nakládacího vozu, která nyní pracovala s kmitajícím pístem. Od roku 1966 byl Lademeister k dispozici jako varianta HS 3 nebo TS 3.

TS měl širší rozchod, protože kola byla namontována vedle rámu, aby bylo dosaženo snížení těžiště. Pro větší univerzálnost byly obě verze návěsu nabízeny také s otočnou ojí a dvěma připojeními kloubového hřídele pro normální a boční závěs.

Rychlý boom umožnil další rozvoj

Éra samosběračích vozů rychle nabírala na obrátkách. Každý farmář si chtěl koupit samonakládací  vůz - jako skutečný stroj pro jednoho člověka představoval velký pokrok. Již nebylo zapotřebí celé skupiny lidí na poli, farmář mohl sám nakládat seno nebo slámu a hospodářská zvířata dostávala zelené anebo suché krmivo rychle a včas.

Poptávka po nakládacích návěsech rychle rostla. Aby jí firma Krone dokázala vyjít vstříc, rozšířila své výrobní kapacity ve Spelle. Ve druhé polovině šedesátých let sjíždělo z výrobní linky ve Spelle až 40 sběracích vozů denně, samotná výroba sběracích vozů v té době tvořila 40 procent celkové produkce Krone. První boom skončil v roce 1970 a poptávka byla zpočátku z velké části pokryta.

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down