08.03.2024 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro pásové zakládání porostů

Na loňském veletrhu Agritechnica představila česká společnost BEDNAR řadu novinek, mezi nimi i secí stroj Matador MO určený pro technologii pásového setí strip-till se současnou aplikací hnojiva. Technologie pásového zpracování půdy a současného setí přináší zcela nový pohled na organizaci porostů. Rozestavění kypřicích radlic vyplývá z nových agronomických a legislativních trendů ústupu herbicidů na úkor mechanického ošetřování porostů.

Agronomické výhody

Matador MO je secí stroj, který v jednom přejezdu zvládá hloubkové zpracování půdy společně s výsevem a aplikací hnojiva. Výhodou tohoto postupu je kypření půdy v pásech budoucích kořenů rostlin a cílené ukládání hnojiva. Technologie strip-till nabízí zajímavé agronomické přínosy v podobě úspory vláhy, protierozní ochrany nebo omezení počtu přejezdů po pozemcích.

NONSTOP hydraulické jištění

Nový secí stroj je osazen radličkami Active-Mix pro aktivní kypření do maximální hloubky 35 cm s možností ukládání hnojiva do půdního profilu nebo na povrch půdy. Radličky jsou osazeny robustním NONSTOP hydraulickým jištěním o maximální vypínací síle 870 kg (maximální zdvih slupice 30 cm). Lze je osadit dláty o rozměru 40 nebo 80 mm v provedení LONG LIFE.

Nastavitelná disková sekce

Za radlicemi pracuje disková pracovní sekce, která je hydraulicky stavitelná. Diskovou sekci lze nastavit tak, aby rovnala půdu před pneumatikovým pěchem (vhodné pro většinu druhů obilovin) nebo vytvářela hrůbky (vhodné pro porosty řepky).

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 11.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down