10.03.2024 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veletrh Konya Farm

Na začátku března otevřel již po dvacáté své brány největší turecký veletrh zemědělské techniky Konya Farm. Redakce Mechanizace zemědělství byla pozvána, aby se veletrhu zúčastnila, a zároveň pro nás byla připravena prohlídka několika výrobních podniků. Kdo by čekal malý veletrh se neznámými značkami, ten by se mýlil. Regionální značky samozřejmě na veletrhu participovaly, ale byly tu známé hvězdy velkých mezinárodních výrobců. A co se množství návštěvníků týká, uličky na veletrhu byly někdy až tak plné, že jimi šlo sotva procházet.

Během naší dvoudenní návštěvy jsme si prohlédli tři výrobní podniky a několik firem pro nás na svým stáncích připravilo prezentaci. Zbyl i čas na vlastní prozkoumání celého veletrhu. Na veletrhu Konya letos vystavovalo přes 400 vystavovatelů a navštívilo ho více než 300000 návštěvníků.

Veletrh Konya

Každoroční veletrh Konya Farm pořádá organizace Tüyap, jenž ogranizuje i další zemědělské veletrhy V Burse, Istanbulu a dalších městech. Veletrh v Konye je však jediný zaměřený pouze na zemědělskou techniku a je v Turecku největším veletrhem svého druhu. Areál výstaviště, který má Tüyap v pronájmu, se rozkládá na 66.000 m² zastřešené plochy a 24 000 m² otevřeného prostoru.

Největší turecký zemědělský veletrh nabízí každoročně možnost seznámit se s nejnovějšími trendy a inovacemi v sektoru zemědělské techniky. Návštěvníci se mohou setkat s předními společnostmi, které nabízejí nejmodernější zemědělské stroje, technologie a vybavení pro zemědělství od traktorů přes sklízecí mlátičky až po stroje na zpracování půdy či setí. Turečtí producenti mají ve svém portfoliu i technologické inovace a automatizační řešení v oblasti zemědělské techniky.

Proč Konya

V blízkém okolí města Konya se rozprostírají obrovské průmyslové zóny a sídlí tu mnoho výrobců zemědělské techniky. Konkrétně z 1290 subjektů má spojitost s oblastí Konya 360. Když jsme průmyslovou zónou projížděli, opravdu se zdálo že nemá konce a přiznám se, že jsem nic podobného nikde neviděla. V podstatě u všech navštívených výrobců dělá export 50 % produkce. Nejvíce prodávají do okolních zemí, ale i dále na východ, do Afriky, Číny i jižní Ameriky. Všechny tyto firmy by ovšem chtěly exportní část navýšit až na 80 % a expandovat do Evropy.

V Turecku se nachází 30 firem, které vyrábí stroje pod čtyřiceti vlastními značkami a čtyři z těchto firem si vyrábějí též vlastní motory. Celkově je pak Turecko na 4. místě na světě ve výrobě traktorů a za prvních devět měsíců roku 2023 bylo v Turecku vyrobeno 68 534 traktorů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down