26.03.2024 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Předsezónní výstava techniky

Uspořádat výstavu techniky počátkem března se zdá jako dobrý nápad, protože to je období, kdy agronomické zásahy ještě nezačaly, nebo jsou jen nesmělé. Letos je tomu trochu jinak a počasí se rozhodlo, že bude časné jaro. A tak už určité polní práce probíhají. To však neznamená, že se nenajde čas zajet se podívat na den otevřených dveří, zejména pokud je tam vystaveno hodně mnoho techniky.

Mnoho techniky bylo v druhém březnovém týdnu i v Ovčárech, kde firma Strom Praha uspořádala dvoudenní akci a zaplnila dvůr novou či od zákazníků zapůjčenou zánovní technikou. Prim mezi ní hrály sklízecí mlátičky, nakonec středisko v Ovčárech se specializuje na jejich předprodejní servis. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout 26 kombajnů, z nichž většina náležela k modelové řadě T, z níž se prodávají především dva nejvýkonnější modely. Podle slov Zdeňka Šmída, který se ve firmě Strom Praha specializuje na sklízecí mlátičky, by se letos na základě objednávek zákazníků mělo dodávat asi třicet kombajnů, což je o něco méně než v minulých letech, a nejistá situace v zemědělství se na nákupu cenově náročných stojů již projevuje.

Ti, kdož se nezajímali o sklízecí mlátičky, si mohli prohlédnout ostatní techniku John Deere. Především traktory, ponejvíce z modelových řad 6R, 7R a 8R, ale nechyběl ani kloubový tahač 9RX, nebo jeho protipóly, malé traktory pro zahradní a komunální sféru, či šestkový model v úpravě pro lesní využití, do něhož traktory John Deere také často směřují.

Z aplikační techniky se prezentoval jeden postřikovač v taženém provedení i novinka v sortimentu, kterou jsou samojízdné stroje Mazzotti, jež už budou nově vyráběny i v tradičním zeleno-žlutém lakování. A aby sortiment vystavené techniky dobře reprezentoval sortiment, který je v prodejní nabídce, bylo předvedeno i několik strojů od firem Bednar, Pronar a Kramer.

17,5 tisíce položek

Mezi vystavenou technikou nebyly žádné žhavé novinky, o nichž jsme dosud nepsali, a tak se v tomto článku zaměřím na něco jiného, něco co není atraktivní tak jako neblýskaný stroj, ale co je důležitou součástí péče, kterou mu musí každý uživatel poskytnout.

Ovčárech je totiž kromě prodeje a servisu i centrální sklad dílů pro firmu Strom Praha, který byl otevřen v roce 2020, a tak jde o moderní provoz, o němž myslím stojí za to napsat pár vět, stejně jako o logistice v distribuci náhradních dílů. A tou začneme.

Je totiž třeba rozlišovat, jakým způsobem se díly k prodejcům a poté i zákazníkům dostávají. Pokud se jedná o díly na techniku John Deere, tak každý den jezdí do Německa dodávka a podle aktuální potřeby i nákladní auta, případně i kamiony. Díly jsou rozváženy na prodejní střediska, přičemž některé z  nich mohou být určeny i pro sklad v Ovčárech. U dílů Kramer a Pronar si dopravu zajišťuje výrobce sám pode objednávek ze servisních středisek.

V Ovčárech jsou k dispozici obrátkové díly a sortiment skladu se mění podle ročního období. Například nyní se začínají naskladňovat díly pro sklizňovou techniku. Ve skladu je k dispozici asi 17,5 tis. dílů, z toho 15 tisíc položek dílů na stroje John Deere a jejich hodnota v hlavní sezóně dosahuje asi 300 mil. Kč.

15 zaměstnanců

O provoz skladu se stará patnáct zaměstnanců a skladovací plocha je rozdělena na několik částí. Menší je venkovní a určená pro díly, co jim nevadí rozmary počasí a také jsou rozměrné, dále je k dispozici venkovní zastřešená plocha a dvě obloukové haly, které byly smontovány dodatečně pro rozšíření kryté skladovací kapacity. Kromě skladovacích ploch v Ovčárech si Strom Praha ještě pronajímá i 3000 m2 v nedalekém areálu. Tam je aktuálně skladována nadlimitní zásoba pneumatik a nově se zde bude skladovat příslušenství pro stroje Kramer.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 4/2024.*

Popis fotografií zleva a shora:

Kromě techniky John Deere byly představeny i stroje Kramer, Bednar, nebo Pronar, největší výstavní plochu zaplnily sklízecí mlátičky, nechyběla zahradní a komunální technika, pneumatiky pro nové stroje se v Ovčárech i obouvají, venku jsou uloženy díly jimž nevadí rozmary počasí, v první části skladu jsou klasické regály s výškou 6 m a obsahují 2500 skladovacích míst.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down