27.03.2024 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inteligentní kamera a další novinky

Pro letošní rok nabízejí sklízecí mlátičky Fendt několik inovací, které sice nejsou nikterak převratné, ale jsou určitě zajímavé. Týkají se několika modelových řad, především však vlajkové lodi, kterou u koncernu Agco reprezentují sklízecí mlátičky Ideal. 

Ovládání velkých sklízecích mlátiček v kombinaci s přívěsem nesoucím žací adaptér je náročné. Silnice jsou často úzké, klikaté a kombajnér na přívěsný vozík nevidí. Boční zrcátka i pevné kamery nemohou v zatáčkách pokrýt celou oblast za kombajnem a to může být nebezpečné.

Dynamické sledování

Pro zvýšení bezpečnosti při dopravě, vyvinula společnost Fendt dynamický kamerový systém (Dynamic Smart Vision) určený pro sledování přívěsu. Kamerový systém využívá softwarový algoritmus s umělou inteligencí, který rozpoznává přívěs a autonomně ho sleduje při jeho pohybu. Při zatáčení se kamera automaticky natáčí do míst, kde je přívěs s žací lištou a poskytuje obraz v HD kvalitě. To umožňuje mnohem přesněji identifikovat možné překážky a zabránit, aby se dostaly do kontaktu s přívěsem.

Ruční vyrovnání nebo nastavení kamery řidičem není nutné a kombajnér tak může neustále sledovat přívěs a jeho okolí a aktivně reagovat na překážky, i když nejsou v zorném úhlu zrcátek nebo statické kamery. Instalace kamery může být provedena jednoduše na volitelných montážních bodech a kamera je kompatibilní se všemi modely sklízecích mlátiček z koncernu Agco.

Novinky pro Ideal

9,8litrový sedmiválec Agco Power použitý u modelu Fendt Ideal 7 má nyní díky novému turbodmychadlu výkon 476 k (350 kW). To je o 25 koní více než mělo původní provedení a navýšení výkonu přijde vhod například při sklizni obilnin s vyšším podílem slámy nebo v kopcovitém terénu.

Systém odsávání prachu Air Sense je další novinkou pro modely Fendt Ideal. Ventilátor nasává prach z komory šikmého dopravníku a vyfukuje jej do strany. Tak se snižuje hromadění prachu a jemných úlomků sklízených plodin před čelním sklem kabiny a zlepšuje se viditelnost na žací adaptér i do porostu.

Pro všechny modely sklízecích mlátiček Fendt Ideal je nově k dispozici volitelná výbava v podobě naklápěcí koncovky pro vyprazdňovací šnek. Pokud kombajn vysýpá, natáčení koncovky v úhlu 40° umožňuje rovnoměrnější plnění přívěsu, i když odvoz nejede přesně pod vykládacím dopravníkem. Otočná koncovka je k dispozici pro vykládací šneky Streamer 140 i Streamer 210.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 4/2024.*

Sklízecí mlátička Fendt Corus při sklizni
Pro vytřasadlové modely Fendt Corus 500 a Fendt L je nyní k dispozici doplňková sada s novým kamerovým systémem

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down