28.03.2024 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co nového v řadách CR a CX?

Bezpochyby největší novinkou mezi sklízecími mlátičkami New Holland je zbrusu nový model CR 11, který svým provedením hodně vybočuje ze zaběhlých konstrukčních standardů. Tak trochu ve stínu této přelomové novinky proběhly inovace na modelových řadách CR a CX, které budou k dispozici u strojů objednaných na sezónu roku 2025. Faktem je, že nejsou nijak zásadní, avšak za krátký popis určitě stojí.

Změnou patrnou na první pohled je nový design obou modelových řad, nabízející líbivější tvary podobné těm, jaké nastavila již zmíněná a nejvýkonnější sklízecí mlátička New Holland - model CR 11. Úpravy proběhly i v kabině modelové řady CR, kde je v nabídce nová sedačka pro kombajnéra s ventilační funkcí a koženým potahem, DAB+ rádio podporující více stanic, výkonnější je klimatizace i topení a nový je monitor IntelliView 12 disponující větším rozlišením. Aby měl kombajnér nejen větší pohodí, ale i větší jistotu při dopravě nebo manévrování v omezeném prostoru je u kombajnů CR použito pravé elektricky sklopné zrcátko (to je už nyní k dispozici pro modely CX) a na předem připravená místa lze namontovat až tři kamery snímající prostor okolo sklízecí mlátičky.

Na pásech i kolech

Novinkou pro model CR 7.90 je možnost použití pásových jednotek SmartTrax s automatickým napínáním pásů o šířce 24 palců. Pro ty kdož preferují pneumatiky jsou nově možné varianty snižující měrný tlak na půdu. Například dvojmontáž z pneumatik 620/70 R42 a také široké flotační pneu s rozměrem 1250/35 R46 dodávané pro celou modelovou řadu CR.

U sklízecích mlátiček CR 7.80, CR 7.90 a CR 8.80 je nově zaveden systém Dynamic Flow Control, který je jinak běžný u výkonnějších axiálních modelů. Změnou polohy usměrňovacích lopatek umístěných v horní části rotorů se ovlivňuje počet otáček, které omlat v mláticí a separační části rotorů vykoná. U plodin lehce mlátitelných stačí oběhů méně, a to zvyšuje průchodnost kombajnu až o 20 %.

Systém Dynamic Flow Control může pracovat i v kombinaci se systémem IntelliSense, který optimalizuje průchodnost, kvalitu výmlatu a čištění či ztrát u sklízecí mlátičky, a který nově obsahuje nové přednastavení pro oves, čirok a proso. IntelliSense umí kompletní nastaveni sklízecí mlátičky podle typu plodiny a podmínek sklizně a je přínosem nejen pro začátečníky, ale i zkušené kombajnéry, protože parametry nastavení mění častěji než by to dělala obsluha, a tím zvyšuje celkovou efektivitu sklizně.

Nové sklízecí mlátičky CR budou továrně vybavovány též systémem NutriSense jenž umožňuje kontinuální sledování obsahu bílkovin, škrobu či oleje ve sklízené produkci. Tím lze posoudit kvalitu tržní části rostlin i odběr živin z pozemku, například při porovnání obsahu bílkovin vztažených na výnos, protože obsah bílkovin lze přímo přepočítat na obsah dusíku.

Kontrola na dálku

Do inovovaných sklízecích mlátiček New Holland CR je též implementován systém PLM Intelligence, který je znám z traktorů a poskytuje data jak sklizňová, tak související s funkcí motoru a hlavních ústrojí sklízecí mlátičky, nechybí informace o poloze a výkonnostní data o rychlosti jízdy, průchodnosti, nebo zpracovaných hektarech. Možné je i zrcadlení monitoru na obrazovku servisního technika či operátora, pokud je třeba kombajnérovi pomoci s vhodným nastavením jeho stroje, kdy obsluha může poslat nejen nastavení parametrů sklizně, ale třeba i obrázky z kamery Grain Cam, které ukáží zda je zrno dobře vymláceno a vyčištěno. A PLM Intelligence umí i synchronizaci pohybu až šesti sklízecích mlátiček, kdy jedna je hlavní a ostatní si od ní přebírají jízdní linie, přičemž nevadí, pokud mají různé záběry žacích lišt (v takovém případě obsluha musí určité linie odsadit).*

Inovovaný model sklízecí mlátičky CR 9.90 při sklizni a vysýpání za jízdy do vedle jedoucího traktorového návěsu
Inovované modelové řady sklízecích mlátiček CR a CX jsou rozpoznatelné na první pohled, neboť přicházejí s novým designem  

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down