Devítka a její precizní funkce

Na veletrhu Techagro si odbyl svou českou premiéru zástupce nové traktorové řady Massey Ferguson 9S. Nová řada zahrnuje celkem šest modelů s výkonem od 285 k do 425 koní. Všechny jsou vybaveny inovativní konstrukcí Protec-U a svým majitelům nabízí více výkonu, vylepšený komfort, snadné ovládání i nové prvky automatizace.

A právě schopnost konektivity, funkce precizního zemědělství a částečná automatizace jsou atributy, které jsou stále více vyhledávané a Massey Ferguson je u svých traktorů řady 9S umí poskytnout. Stroje jsou již z výroby vybaveny telemetrickým systémem MF Connect, dotykovým terminálem Datatronic 5 a arzenálem chytrých funkcí.

Telemetrický systém

MF Connect nabízí monitoring a správu celé flotily strojů. Klíčovými funkcemi systému jsou sledování polohy strojů, ujeté trasy a monitoring i dalších podrobnějších informací o provozu stroje, jako je skutečná spotřeba paliva, hlášení najetých motohodin nebo upozornění na servis či údržbu.

Informace mohou být využívány jednak okamžitě k maximalizaci efektivity, optimalizaci pracovních operací a prodloužení životnosti stroje, ale také dlouhodobě. MF Connect poskytuje velké množství dat, která po pečlivé analýze dokážou například upozornit na nejčastější příčiny prostojů, způsobené například čekáním na přívěsy, nebo na nedostatečné poučení obsluhy a neefektivní využívání stroje.

 K datům ze systému MF Connect mají přístup majitelé nebo správci farem, ale s jejich souhlasem mohou být poskytována i prodejcům a servisním technikům. Díky tomu může být například servisní technik okamžitě informován a může zahájit odstraňování problémů bez prodlení a někdy i vzdáleně, takže problém může být vyřešen ještě dřív, než se majitel dozví, že nějaký existoval. Výhodou je také možnost plánování údržby tak, aby byla maximalizována doba provozu stroje.

Novinky navigačního systému

Traktory modelové řady MF 9S mohou již ve standardu využívat systém autopilotního řízení MF Guide. Jeho výhodou je jednoduché ovládání a od nastartování traktoru až po vyjetí zvládne i nezkušená obsluha do pěti minut. Je to dáno funkcí Go Mode, která operátora snadno provede nastavením navigačního systému. Stačí pouze nastavit nářadí a vybrat systém jízdních drah a vyrazit. Výsledkem je efektivnější práce a méně unavený řidič. Massey Ferguson udává, že pomocí navigačního systému lze ušetřit až 12 % úspory paliva. Srdcem systému je anténa GPS, která je v nabídce v několika verzích buď od výrobce Trimble, nebo NovaTel. Stejně tak si může zákazník zvolit i přesnost signálu od přesnosti RTK tedy 2 cm až po neplaceného signálu s přesností 15 až 30 cm. Společnost Trimble nabízí technologii pro případ ztráty signálu v důsledku například kopcovitého terénu. Technologie se jmenuje xFILL a dokáže ještě dvacet minut stroj navádět se stejnou přesností.

Traktory modelové řady Massey Ferguson 9S mají nové prvky automatizace. Novinkou je v tomto směru funkce systému MF Guide jménem MF AutoTurn. Až do dnes bylo potřeba na souvrati se chopit volantu a soupravu otočit. Funkce MF AutoTurn nyní nabízí automatické otočení a najetí do další jízdní dráhy. V kombinaci s funkcí AutoHeadland lze také nastavit nářadí tak, aby se na souvrati automaticky vyhloubilo (zastavilo) nebo naopak zahloubilo (spustilo) přesně v určitém místě. Balíček nových funkcí zvyšuje produktivitu a přesnost, snižuje utužení půdy na souvrati a také snižuje spotřebu paliva a zároveň snižuje únavu operátora.

Novinkou je TIM

Vysokou míru automatizace nabízí Tractor Implement Management (TIM), který se stává u MF 9S  poprvé součástí traktorů Massey Ferguson a je k dispozici na přání.

Systém zajišťuje automatické řízení elektronických funkcí traktoru podle provozu a požadavků nářadí. Díky tomu může nářadí kompatibilní se systémem TIM ISOBUS řídit a ovládat funkce traktoru, například pojezdovou rychlost a hydrauliku, což zvyšuje výkonnost a kvalitu práce i komfort a zároveň snižuje náklady a únavu obsluhy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down