No ACF gallery field data found
29.04.2024 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká novinka pro přímé setí

Současný trend zakládání porostů hlavních plodin i meziplodin spočívá v přímém setí, kdy na pozemku nedošlo k předchozímu zpracování půdy. Přímé setí je reakcí na stále se zvyšující sucho a nedostatek vody. Výhoda přímého setí spočívá v eliminaci výparu půdní vláhy, snižuje riziko vzniku eroze, přehřívání půdy a zaplevelení, zvyšuje podíl organické hmoty v půdě a přispívá k významné úspoře času a nákladů, které jsou potřebné pro zasetí plodiny.

Na loňském veletrhu Agritechnica v Hannoveru představila česká společnost BEDNAR nový secí stroj pro přímé setí různých plodin do nezpracované půdy, strniště či těžkých a kamenitých půd Directo NO. Během jednoho přejezdu lze vysévat až tři druhy plodin nebo současně aplikovat hnojivo. Vysoká robustnost secího stroje a speciálně navržená secí botka zaručují velký přítlak.

Agronomické výhody

Technologie přímého setí a variabilního zakládání porostů více druhů plodin během jednoho přejezdu včetně možnosti přihnojování je zcela odlišná od zažitých metod zakládání porostů. Přímé setí nezaručuje zvýšení výnosů, ale eliminuje erozi půdy a její degradaci. Významně snižuje počet přejezdů, vede k menšímu zhutnění půdy a nenarušuje půdní kapilaritu. Přitom stálý pokryv pozemku zaručuje minimální výpar půdní vláhy. Kořenový systém pak napomáhá k ozdravení půdní struktury.

Široké možnosti využití

Secí stroj Directo NO je vybaven dvoukomorovým přetlakovým zásobníkem o celkovém objemu 5000 litrů. Celou kapacitu dvoukomorového zásobníku lze využít pro výsev jednoho typu plodiny nebo je možné jednu komoru naplnit hnojivem a současně aplikovat hnojivo. V kombinaci s výsevní jednotkou Alfa Drill o objemu 400 litrů se mohou při jednom přejezdu vysévat až tři druhy osiva nebo současně aplikovat mikrogranulát. Výsevní jednotky secího stroje Directo NO jsou uspořádány ve dvou řadách, meziřádková vzdálenost je 16,7 centimetru. Rozteč jednotlivých secích botek zaručuje vysokou průchodnost i ve velkém množství posklizňových zbytků nebo rostlinné hmoty. Například při zakládání porostů do meziplodin nebo do mulče po sklizni kukuřice na zrno.

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 18.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down