02.06.2024 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jednoduchý, spolehlivý a úsporný

K nezbytným pracovním operacím v zemědělské prvovýrobě patří mulčování posklizňových zbytků před následným zpracováním půdy a setím. Mulčovač zkrátí, popř. nadrtí rostlinné zbytky, takže jejich rozklad je rychlejší, přitom se mechanicky likvidují i škůdci, například zavíječ kukuřičný ve strništi po kukuřici. Mulčování se také využívá při údržbě zelených úhorů, nedopasků a péči o trvalé travní porosty.

V současnosti pracují mulčovače jak u malých farmářů, tak ve velkých zemědělských podnicích. Využívá je i Zem. spol. SKALSKO, s.r.o., působící na Mladoboleslavsku, která vsadila na české mulčovače s vertikální osou rotace Bednar Mulcher.

Každý rok tisíc hektarů

Mulčovač s velkou plošnou výkonností je pro nás velice důležitý stroj,“ řekl týdeníku Zemědělec Josef Holoubek, vedoucí dílen v Zem. spol. Skalsko. „Každý rok musíme zmulčovat 480 hektarů strniště po kukuřici, 270 hektarů po řepce a dvakrát do roka i 80 hektarů trvalých travních porostů, které necháváme podle legislativních nařízení ladem. Rok co rok přibližně 1000 hektarů.“

První mulčovač Bednar Mulcher MZ 4500 o záběru 4,5 m si společnost pořídila přibližně před deseti lety, tahal ho traktor o výkonu 135 koní. Loni přibyl do strojového parku větší model Mulcher MZ 6000 o záběru 6 m, který pracuje v agregaci s traktorem o výkonu 150 koní, i když by ho podle vedoucího dílen zvládla i stočtyřicítka.

Mulčovač zvládne i brigádník

„Protože jsme byli s prvním mulčovačem Bednar nadmíru spokojeni, nevymýšleli jsme nic nového a šli jsme opět do osvědčeného modelu Mulcher MZ, ale o větším záběru,“ pokračuje Josef Holoubek. „A co u těchto strojů oceňujeme? Mulčovače Bednar jsou absolutně nenáročné na příkon traktoru, zvládnou je i slabší typy, což se samozřejmě promítá do nízké spotřeby nafty. Jde o jednoduché, robustní a spolehlivé stroje, s nimiž může pracovat i brigádník. V kombinaci s malým jednoduchým traktorem zvládne tuto práci i čerstvě vyučený zaměstnanec, není třeba žádná složitá myšlenková operace: na poli mulčovač rozloží, zapne náhon a jede. Tyto stroje jsou nejen energeticky, ale také ekonomicky nenáročné. Oceňujeme u nich nízké provozní náklady, jednou za rok měníme nože, což jsou běžné opotřebitelné díly, a výměnu zvládneme sami. U staršího typu jsme ještě měnili bezpečnostní řetězy. A když už mluvím o přednostech, zapomenout nesmím ani na velký plošný výkon.“

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 23.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down