13.06.2024 | 09:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní stroje a selský rozum

Jindřich a Jana Kalousovi z Olešné na Písecku se specializují na produkci škrobárenských brambor. Jsou jedním z největších dodavatelů této suroviny do škrobáren Lyckeby Amylex, v Horažďovicích končí jejich veškerá produkce. Při naší návštěvě jsme se přesvědčili, že v Olešné rozhoduje o výsledcích hospodaření špičková technika a selský rozum (pořadí může být i opačné). Snad také proto jsme během našeho povídání nezaznamenali vůbec žádné nářky, výčitky, stesky či kritiku. Což je v současné době u zemědělců velice neobvyklé.

„S myšlenkou pěstovat škrobárenské brambory jsem začal koketovat již v roce 2010, kdy mi rodiče, kteří hospodařili od roku 1992, hospodářství předali,“ vzpomíná Jindřich Kalous. „V okolí Vltavy máme méně kvalitní pole než jsou na Bernarticku, převažují lehčí písčité půdy, které klasickým tržním plodinám moc nevyhovují. Škrobárenské brambory byly pro nás vhodnou alternativou, neboť lehké půdy jim svědčí. Pěstujeme je již osm let, letos jsme zasázeli doma a ve službách kolem 160 hektarů.“

Kompletní linka Grimme

Pro sebe i ve službách využívají manželé Kalousovi kompletní technologickou linku firmy Grimme, kterou jim dodala třeboňská společnost U + M Servis. Jde o tvarovač záhonů, dva odkameňovače, sazeč s přihnojením a dvouřádkový vyorávač.

„Pod brambory na podzim oráme, na jaře aplikujeme na hrubou brázdu hnojiva, zapravíme je kypřičem, tvarovačem vytvoříme záhony, které odkameníme a nakonec sázíme zároveň s přihnojením NP hnojiv pod patu z čelního zásobníku,“ pokračuje Jindřich Kalous. Jednoduchý tvarovač BF 200 vytvoří záhony, které prosévají dva hvězdicové odkameňovače CS 150 Combi Star. Každý rok sází miskovým sazečem GL 32 B s přihnojením do odkameněných záhonů šest či sedm odrůd. Před třemi lety si v Olešné pořídili nejmodernější dvouřádkový sklízeč Grimme EVO 280 a hned první sezónu s ním sklidili 300 hektarů brambor. Sklízeč letos pojede čtvrtou sezónu, zatím má sklizeno přes 600 hektarů.

Volba byla jasná

„Od samého začátku jsme vsadili na techniku Grimme. Jde o velice vyspělé technologie prověřené mnohaletou praxí na celém světě, nic lepšího u nás není. Přesvědčili jsme se, že stroje Grimme jsou spolehlivé, výkonné, mají dlouhou životnost, mohou pracovat v ucelené lince a náhradní díly jsou pokaždé dostupné. Navíc zůstatková hodnota techniky Grimme je stále pořád vysoká,“ shodli se Jindřich a Jana Kalousovi.

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 25.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down