25.06.2024 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mačkání, či šrotování?

Jednou z firem vystavujících na brněnském Techagru byla i společnost EURO BAGGING. Ta je známá především výrobou senážních lisů, ale v nabídce má i jiné stroje. Například šrotovníky vhodné pro úpravu vlhkého zrna. A jeden šrotovník, s modelovým označením CS 1000, byl přítomen i v její expozici.

Mačkání, či šrotování? Tyto pojmy se mezi sebou liší a zatímco mačkání by mělo přinášet narušení zrna při zachování jeho celistvosti (nejčastěji působením dvou mačkacích válců se stejnou obvodovou rychlostí), tak šrotování naopak zrno drtí na malé kousky a provádí se především s využitím kladívkových šrotovníků. Ovšem šrotovníky mohou být i válcové, to pokud se použijí ozubené válce s nestejnou obvodovou rychlostí a pak dochází k mačkání i drcení zrna, avšak nikoliv s velkým podílem jemných částic, jako je tomu u kladívkového šrotovníku. Takto upravené zrno je vhodné především pro krmení monogastrických zvířat, ale lze jej použít i jako doplněk krmné dávky u přežvýkavců.

Proč sklízet vlhké zrno? Důvodů je několik a své o tom vědí například ve Finsku, kde se takto zpracovává velká část krmných obilovin. Ve Finsku totiž bývá vlhké léto, obilniny špatně dozrávají a sklizeň je problematická. U nás při sklizni klasických obilnin bývá počasí příznivé, ale jiná situace může být u zrnové kukuřice. Její sklizeň probíhá často až v pozdním podzimu a zvýšená vlhkost zrna se pak před uskladněním musí řešit dosoušením.

Pokud však sklizené zrno bude určeno pro krmné účely, je možné jej sklidit při vyšší vlhkosti (30 až 40 %), nadrtit a uložit do silážní jámy či vaků. A k tomu se hodí právě válcový šrotovník CS 1000, nebo jeho výkonnější sourozenec CD 1000.

Čím se oba stroje liší? Zatímco provedení CS 1000 má dva drticí válce s délkou jednoho metru, tvořené disky se šikmým ozubením a dosahuje výkonnosti 30 až 50 t/ha, verze CD 1000 používá válcové drticí jednotky dvě a tak má výkonnost dvojnásobnou. Oba stroje se liší i ve velikosti příjmového zásobníku (9/18 m3) a v požadovaném příkonu od traktoru, přes jehož PTO jsou poháněny. U menšího provedení by měl postačovat traktor v výkonem 140 až 180 k, u většího 180 až 220 k. Obě provedení válcových šrotovníků mohou být vybavena lisovacím tunelem se šířkou 1,5; 2, nebo 2,4 m, nebo vynášecím šnekovým dopravníkem. Tato výbava se liší podle technologie konzervace zrna a logistiky, která na ní navazuje.

Válcový šrotovník je možné přistavit na pole a plnit ze sklízecích mlátiček, nebo překládacího vozu a upravené zrno následně odvážet do areálu zemědělského podniku a tam konzervovat. Nebo je možné zrno vozit z pole do areálu, kde je přítomen šrotovník, který jej může ukládat přímo do vaku.

A proč je vhodné zrno nadrtit? Hlavním důvodem je narušení buněčných struktur a tedy i vyšší stravitelnost při jeho krmení hospodářským zvířatům. A protože sklizeň probíhá před dosažením plné zralosti, obsahují obilky více jednodušších cukrů a méně škrobu, což je pro vyšší využitelnost energie rovněž žádoucí.

Válcové šrotovníky EURO BAGGING jsou vybaveny též aplikátorem konzervantů, které jsou vstřikovány do narušeného zrna a pomáhají zvýšit jistotu konzervace a výroby kvalitního krmiva. Dávkování konzervantů je u obou modelů (CS 1000 a CD 1000) automatické, stejně jako změna rychlosti mačkání a drcení zrna a ve výbavě šrotovníků nechybí ovládací terminál pro řízení hlavních funkcí.

Jak již bylo uvedeno výše, v našich podmínkách se válcové šrotovníky používají především při zpracování zrna kukuřice, případně i ovsa. I když u ovsa se častěji než šrotování používá mačkání zrna.*

Válcový šrotovník EURO BAGGING CS 1000 na Techagru před pavilonem G
Válcový šrotovník EURO BAGGING CS 1000 na Techagru

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down