Jednou z firem vystavujících na brněnském Techagru byla i společnost EURO BAGGING. Ta je známá především výrobou senážních lisů, ale v nabídce má i jiné stroje. Například šrotovníky vhodné pro úpravu vlhkého zrna. A jeden šrotovník, s modelovým označením CS 1000, byl přítomen i v její expozici.
Mačkání, či šrotování? Tyto pojmy se mezi sebou liší a zatímco mačkání by mělo přinášet narušení zrna při zachování jeho celistvosti (nejčastěji působením dvou mačkacích válců se stejnou obvodovou rychlostí), tak šrotování naopak zrno drtí na malé kousky a provádí se především s využitím kladívkových šrotovníků. Ovšem šrotovníky mohou být i válcové, to pokud se použijí ozubené válce s nestejnou obvodovou rychlostí a pak dochází k mačkání i drcení zrna, avšak nikoliv s velkým podílem jemných částic, jako je tomu u kladívkového šrotovníku. Takto upravené zrno je vhodné především pro krmení monogastrických zvířat, ale lze jej použít i jako doplněk krmné dávky u přežvýkavců.
Proč sklízet vlhké zrno? Důvodů je několik a své o tom vědí například ve Finsku, kde se takto zpracovává velká část krmných obilovin. Ve Finsku totiž bývá vlhké léto, obilniny špatně dozrávají a sklizeň je problematická. U nás při sklizni klasických obilnin bývá počasí příznivé, ale jiná situace může být u zrnové kukuřice. Její sklizeň probíhá často až v pozdním podzimu a zvýšená vlhkost zrna se pak před uskladněním musí řešit dosoušením.
Pokud však sklizené zrno bude určeno pro krmné účely, je možné jej sklidit při vyšší vlhkosti (30 až 40 %), nadrtit a uložit do silážní jámy či vaků. A k tomu se hodí právě válcový šrotovník CS 1000, nebo jeho výkonnější sourozenec CD 1000.
Čím se oba stroje liší? Zatímco provedení CS 1000 má dva drticí válce s délkou jednoho metru, tvořené disky se šikmým ozubením a dosahuje výkonnosti 30 až 50 t/ha, verze CD 1000 používá válcové drticí jednotky dvě a tak má výkonnost dvojnásobnou. Oba stroje se liší i ve velikosti příjmového zásobníku (9/18 m3) a v požadovaném příkonu od traktoru, přes jehož PTO jsou poháněny. U menšího provedení by měl postačovat traktor v výkonem 140 až 180 k, u většího 180 až 220 k. Obě provedení válcových šrotovníků mohou být vybavena lisovacím tunelem se šířkou 1,5; 2, nebo 2,4 m, nebo vynášecím šnekovým dopravníkem. Tato výbava se liší podle technologie konzervace zrna a logistiky, která na ní navazuje.
Válcový šrotovník je možné přistavit na pole a plnit ze sklízecích mlátiček, nebo překládacího vozu a upravené zrno následně odvážet do areálu zemědělského podniku a tam konzervovat. Nebo je možné zrno vozit z pole do areálu, kde je přítomen šrotovník, který jej může ukládat přímo do vaku.
A proč je vhodné zrno nadrtit? Hlavním důvodem je narušení buněčných struktur a tedy i vyšší stravitelnost při jeho krmení hospodářským zvířatům. A protože sklizeň probíhá před dosažením plné zralosti, obsahují obilky více jednodušších cukrů a méně škrobu, což je pro vyšší využitelnost energie rovněž žádoucí.
Válcové šrotovníky EURO BAGGING jsou vybaveny též aplikátorem konzervantů, které jsou vstřikovány do narušeného zrna a pomáhají zvýšit jistotu konzervace a výroby kvalitního krmiva. Dávkování konzervantů je u obou modelů (CS 1000 a CD 1000) automatické, stejně jako změna rychlosti mačkání a drcení zrna a ve výbavě šrotovníků nechybí ovládací terminál pro řízení hlavních funkcí.
Jak již bylo uvedeno výše, v našich podmínkách se válcové šrotovníky používají především při zpracování zrna kukuřice, případně i ovsa. I když u ovsa se častěji než šrotování používá mačkání zrna.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!