19.07.2024 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika čtyř typických značek

Expozice společnosti Agrozet České Budějovice na výstavě Naše pole zaujímala 400 m2. Návštěvníci zde nalezli techniku čtyř značek typických pro Agrozet, tedy Pöttinger, APV, Dieci a Fliegel. Jednotlivé stroje, na něž zemědělci z Vysočiny nedají dopustit, přijely ze střediska českobudějovické společnosti v Havlíčkově Brodě. Tam se mimo jiné nachází i centrální sklad náhradních dílů pro techniku Pöttinger.

U strojů jsme si povídali s osobou nejpovolanější, a to Martinem Havlíčkem z Agrozetu Havlíčkův Brod, který měl přípravu expozice na starosti.

Secí stroj Pöttinger Terrasem V4000

Na poli nemohl chybět zástupce vyhlášených secích strojů Pöttinger, konkrétně model Terrasem V 4000 o záběru čtyři metry. Jde o univerzální secí stroj s přítlakem až 120 kg na botku, který dokáže založit porost jak do strniště, tak do první podmítky či zorané půdy. Oproti konkurenci je o 1,5 až 2 tuny těžší, a právě tato hmotnost je zárukou vysokého přítlaku. Osivo se dostane do půdy i na velice suchých a tvrdých pozemcích, což za současných klimatických podmínek ocení nejeden zemědělec.

„O tyto stroje je na Vysočině poměrně značný zájem, neboť pracují rychle a dosahují velikého výkonu,“ říká Martin Havlíček. „Jsou ISOBUS kompatibilní, takže obsluha je velice jednoduchá. Z kabiny traktoru se pohodlně nastavuje výsevek od 0,6 do 350 kilogramů i počet a rozteč kolejových řádků. Předností je také IDS rozdělovací hlava, která umožňuje zavírat nebo otevírat jednotlivé botky s ohledem na kolejové řádky, práci v klínech, na souvrati a podobně. Je tak možné vypnout i polovinu záběru secího stroje. Navíc lze dodat sytém SEED COMPLETE, který dokáže regulovat výsevek. Terrasem V 4000 tak splňuje požadavky precizního zemědělství.“

Radličkový kypřič Pöttinger Terria 4040

Opodál stál čtyřřadý radličkový kypřič Terria 4040 s pracovním záběrem 4 metry. „Mezi zdejšími zemědělci je o kypřiče Terria značný, neboť s nimi nahrazují orbu,“ vysvětluje Martin Havlíček. „Jejich karbidová dláta lze zahloubit až do 35 centimetrů. Uživatelé u nich oceňují špičkové zapravení rostlinných zbytků, velkou pracovní rychlost a tím i výraznou denní výkonost. A to i v tvrdých či suchých půdních podmínkách.“

Pro radličkové kypřiče Terria je typické intenzivní a dokonalé promíchání půdy s organickými zbytky i při menší pracovní rychlosti a nižší tažné síle. Díky své konstrukci se kypřiče Terria dokonale přizpůsobí i velmi nerovnému a kopcovitému terénu, který na Vysočině nechybí. Zemědělci oceňují také důsledné dodržování hloubky v celém pracovním záběru.

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 30.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down