26.08.2024 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výnos lze zvýšit hnojením při setí

V roce 2022 přišla firma Horsch na náš trh s novou generací secích strojů Pronto DC. Nové stroje si zachovávají svou nízkou hmotnost, malé nároky na tahový výkon traktoru, možnost montáže pneumatikového válce před sekcí talířů či smykové lišty crossbar.

Secí stroj Horsch Pronto DC také umí současně se setím provádět i přihnojení, a to dvěma způsoby. V první variantě PPF je hnojivo uloženo ještě do vlhké půdy odděleně separátními botkami ještě před středovým pneumatikovým pěchem a několik centimetrů pod osivo. Separátní uložení osiva a hnojiva dovoluje aplikovat vysoké dávky hnojiva i za suchých podmínek. Vytvořené depo s hnojivem se může optimálně využívat kulturní plodinou, a navíc motivuje kořeny, aby se vyvíjely do hloubky.

Význam MiniDrillu roste

Stejně jako u předchozí generace nabízí nová řada Horsch Pronto DC různé varianty výbavy MiniDrillem. Existuje možnost použití MiniDrillu jako druhý nebo třetí zásobník na osivo, hnojivo nebo mikrogranulát. Volitelně lze dávkovat mikrogranulát do kotoučového systému PPF.

K dispozici jsou také soběstačné varianty MiniDrillu, které umožňují aplikaci do jiného horizontu. Díky těmto variabilním možnostem dokáže Horsch Pronto DC do půdy dostat až tři rozdílné komponenty do třech rozdílných hloubek při jedné jízdě.

Pásové kypření šetří vláhu

Firma Horsch má vyvinutou i technologii pásového zpracování půdy se souběžným ukládáním hnojiva do těchto pásů a setím. Šetří se tak přejezdy, čas, náklady na založení porostu i velké množství půdní vláhy.

Technologie pásového zpracování půdy se současným ukládáním hnojiva do pásů prokypřené půdy zaujala již mnoho zemědělců v Evropě i u nás. Secí stroj Horsch Focus TD se tradičně využívá pro setí ozimé řepky, ale i pro řadu dalších plodin. První sekce stroje Focus TD provádí kypření půdy do větší hloubky v pruzích. Radličky TerraGrip vytvářejí za jízdy přesně definované depo s hnojivem. A to buď v jedné hloubce, anebo ve dvou různých hloubkách.  

Variabilita u řady Maestro

Možnost současného hnojení při setí mají i secí stroje Horsch Maestro. Stále populárnější je centrální zásobník na minerální hnojivo. Hnojivo je dávkováno prostřednictvím dvou dávkovacích ústrojí Horsch osvědčené konstrukce s elektrickým pohonem.

Více informací v týdeníku Zemědělec č. 36/2024.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down