13.09.2024 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ještě lepší stroj do nepohody

Rozdružovače Kverneland jsou již mnohým našim zemědělcům dostatečně známy. Vždyť v nedávné době přesáhl okruh spokojených uživatelů této značky rozdružovačů v České republice a na Slovensku již celou pětistovku. Pojďme se detailněji seznámit s těmito robustními „stroji do nepohody“.

Základem rozdružovače je celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Podle jednotlivých typů je možné volit nesenou nebo taženou verzi se zásobníkem o objemu 2 m3, 3 m3 a 6 metrů krychlových. A právě o tom největším, a nyní podstatně inovovaném typu rozdružovače Kverneland 866PRO, si povíme něco více.

Největší i nejnovější

Dno vlastního zásobníku největšího rozdružovače Kverneland 866PRO tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných vysokopevnostních řetězech. Rychlost dopravníku je možné volit podle požadované dávky rozdružované hmoty přímo na ovládacím boxu z kabiny traktoru pomocí citlivého potenciometru se stupnicí rychlosti posuvu v rozmezí 1 až 10. Pod dopravníkem jsou integrovány do podlahy dvě „kluzné lišty“ z vysoce odolného PVC materiálu, které zaručují tichý chod vlastního dopravníku a delší životnost dna.

Čelo zásobníku tvoří dva nad sebou umístěné odmítací bubny a pasivní protihrabice, které zabraňují zahlcení stroje. Po obvodu každého odmítacího bubnu je osazeno 25 řezacích žabek pro ideální „natrhání/nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Je třeba podotknout, že vlastní průměr odmítacích bubnů je menší než u ostatních typů, čímž se zvětšil otvor pro množství dopravovaného materiálu do metací komory až o 25 %.

Unikátní systém

„Chtěl bych upozornit na jednu velkou změnu a inovaci oproti doposud dodávaným rozdružovačům Kverneland,“ řekl týdeníku Zemědělec Vladimír Průcha, produktový manažer společnosti KVERNELAND GROUP CZECH. „Pomocí hydraulicky ovládaného šponováku se aktivuje nebo deaktivuje řemenový sytém pohonu vlastních bubnů. Zabrání se tak ucpání rozdružovače před dosažením optimálních otáček metacího kola. V podstatě je znemožněn nežádoucí tok hmoty, než se metací kolo dostane do optimálních otáček. Obsluha potom jedním tlačítkem na ovládacím boxu tento systém aktivuje a hmota již proudí bez problémů na metací kolo, které má optimální otáčky pro dopravu materiálu k metací koncovce.“

Uvedený unikátní systém má už ve své standardní výbavě každý rozdružovač řady Kverneland 863PRO s jedním odmítacím bubnem. Nyní se této inovace dočkal i největší rozdružovač z portfolia společnosti KVERNELAND model 866PRO.*

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 38.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down