24.09.2024 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na zrnovou kukuřici s novými adaptéry Claas Rovio 4

Sklizeň kukuřice na zrno se rychle blíží a firma Claas přichází s novinkou - adaptérem pro sklizeň kukuřice Rovio výrobní řady 4. Díky novému designu krytu, vylepšenému pohonu a nové převodovce pohonu dosahuje nové Rovio až o 30 % vyššího výkonu při sklizni kukuřice při nižší úrovni ztrát než jeho předchůdce.

Nová řada odlamovacích adaptérů Rovio 4 nahrazuje dosavadní verze Corio. Nová generace adaptérů se vyrábí v provedení šesti-, osmi- a dvanáctiřádkovém pro sklízecí mlátičky Evion, Trion und Lexion. Díky důkladnému přepracování se nové adaptéry Rovio 4 pyšní navýšením průchodnosti až o 30 procent oproti předchůdci.

Nože s prodlouženou životností

Lineární stahovací válce mají zvýšené otáčky a za všech podmínek slouží k tomu, že kukuřičné palice jsou čistě a beze ztrát odlamovány od kukuřičných stonků. Do mlátičky se dostává podstatně méně listenů a dalších částí rostlin, což vede k menšímu namáhání separačního a čisticího ústrojí. Každý stahovací válec je opatřen vždy čtyřmi noži, které jsou pro prodloužení životnosti opatřeny vrstvou karbidu wolframu. Výměna přišroubovaných nožů u adaptérů Rovio je jednoduchá.

Aby nové adaptéry Rovio zvládaly velká množství hmoty, jsou převodovka pohonu a lineární stahovací válce opatřeny zesíleným jištěním proti přetížení. Špice děličů mají nově zvolený úhel stoupání 17 stupňů a chrání přepracované děliče vedení rostlin i za obtížných podmínek nebo při zatáčení.*

Snazší sklizeň polehlé kukuřice

Nový design krytů u adaptérů Claas Rovio mimo jiné také usnadňuje sklizeň polehlé kukuřice. V takových podmínkách se vhodně uplatní postranní šneky pro polehlou kuřici, nabízené na přání. Plochý úhel a tvar krytu přispívají v polehlé kukuřici k práci bez ucpávání. Rozteče odlamovacích desek se nechají přestavovat hydraulicky z kabiny řidiče.

Firma Claas udává, že v případě potřeby je výměna opotřebitelných dílů v adaptéru jednoduchou záležitostí. Koncept otevírání krytů umožňuje jednoduchý a rychlý přístup pro údržbu nebo čištění. V několika krocích a bez nářadí lze zvednout kryt do polohy pro údržbu. Napínání a výměnu dopravních řetězů lze provádět snadno, pohodlně a rychle.

A podniky, které kromě zrnové kukuřice pěstují také slunečnici, mohou nové adaptéry Claas Rovio 4 využít i pro sklizeň této olejniny. Přestavba je přitom rychlá a jednoduchá. Po otočení vtahovacích řetězů se již jen namontují pevné nože na odlamovací desce, zvýšené bočnice krytů a zvýšená zadní stěna.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 11/2024.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down