27.09.2024 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaměřeno na automatizační systémy

V tomto roce byly představeny inovované modely sklízecích mlátiček John Deere z řad T a S. O sklízecích mlátičkách T5 a T6 jsme již psali a změn na nich je více, včetně nových modelů. U axiální řady S7 se počty modelů nemění, ale inovační proces postihnul i tyto kombajny. Odlišnosti najdeme nejen v kabině, která je stejně jako u „téčkové“ řady z modelu X9, ale jsou i na motorech, drtiči slámy, ztrátoměrech, svahovém vyrovnávání a hlavně pak v automatizačních systémech.

Popis inovací na sklízecích mlátičkách S7 můžeme začít jejich motory. Ty jsou v nabídce ve dvou provedeních. Model S7 700 používá šestiválec JD9X se zdvihovým objemem 9 l a maximálním výkonem 467 k, který může být o dalších 30 k navýšen při vysýpání. U tří výkonnějších modelů je použit nový motor JD14X o zdvihovém objemu 13,6 l a maximálním výkonu 547, 579 a 625 k (S7 800, 850 a 900), přičemž výkonové navýšení činí plných 50 k. Motory JD14X se vyznačují sníženými jmenovitými otáčkami (2000 za minutu), používají jen jedno turbodmychadlo, mají větší pružnost a spotřebu paliva nižší o 15 % než jejich předchůdci. Ventilátor chlazení je osazen visco spojkou, která umí ušetřit část výkonu motoru při přejezdech nebo při sklizni kukuřice v pozdním podzimním období.

Na srdci axiálních mlátiček, tedy rotoru, nebyly provedeny žádné změny a jeho výhody včetně odpruženého uložení mláticího koše jsou dobře známy. Stejně tak se nekonaly velké úpravy na čistícím ústrojí, které bylo vylepšeno čtveřicí nových ztrátoměrů (síta jsou podélně rozdělena na čtyři části, každá má samostatný ztrátoměr) a přídavnými výdechy ze sítové skříně, aby nebylo třeba použít křídlových nožů v drtiči. Svahová kompenzace čistícího ústrojí je možná stejným způsobem jako u modelové řady T, tedy pomocí zvýšených dělících přepážek s gumovými nástavci, nebo s využitím sytému Hillmaster s celkovou účinností příčné kompenzace svahu až 22 % a automatickým vyrovnáváním pomocí údajů z gyroskopu.

Inovativní pás

Ve vývoji je však i další a veskrze unikátní možnost jak příčný sklon vykompenzovat a to bez naklánění celé sklízecí mlátičky. Oním řešením je vyrovnávací pás, který je umístěn za vynášecími šnekovými dopravníky, které u modelové řady S7 nahrazují stupňovitou vynášecí desku. Tento pás se podle toho v jakém sklonu kombajn jeden příčně naklápí a tak jsou síta jemným omlatem zatěžována rovnoměrně i v kopcovitém terénu. Pásem přitom část omlatu může propadávat, takže není omezena aktivní čistící plocha sít. Výhodou rozdělovacího pásu je především to, že jde o konstrukčně jednodušší řešení, dokáže kompenzovat obdobný svah jako Hillmaster a přitom lze takovouto sklízecí mlátičku vybavit pásovým podvozkem, což u Hillmasteru možné není.

Dva drtiče

Novinkou sklízecích mlátiček S7 z modelového roku 2025 je možnost použití dvou drtičů. Jednak s 52 noži a otáčkami 2400 za minutu nebo 100 noži točícími se rychlostí 3000 ot/min. Drtiče jsou použity z modelové řady X9, mají nože s důlkováním přinášejícím nižším odpor vzduchu a tím disponují asi o 20 % sníženou spotřebou energie. Do záběru 9 m to nemá smysl, ale u větších záběrů je možné použít rozmetací kotouče s mechanickým pohonem, které řezanku rozhodí až do záběru 13,7 m.

Celý článek najdete v Mechanizaci zemědělství 10/2024.

Pohled na čtveřici kamer systému prediktivního nastavení pojezdové rychlosti
Čtyři kamery jsou přídavné oči kombajnéra snímající především výšku porostu. V kombinaci se satelitními snímky porostu pak algoritmy v řídících jednotkách posuzují množství hmoty, která se vzápětí dostane do sklízecí mlátičky, a tak lze zvýšit výkonnost sklizně bez nebezpečí přetížení kombajnu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down