09.10.2024 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokročilý navigační systém New Holland pro speciální traktory získal ocenění EIMA za technickou inovaci

Pokročilý navigační systém, vyvinutý pro speciální traktory New Holland T4 FNV, získal ocenění za technickou inovaci v rámci programu, který probíhá před listopadovou mezinárodní výstavou zemědělských strojů EIMA 2024.

Navigační systém, vyvinutý pro speciální traktory New Holland T4 FNV, využívá pokročilé kamerové navádění. Toto navádění bylo vyvinuto s cílem pomoci řešit nedostatek kvalifikovaných operátorů, kterým čelí mnoho pěstitelů trvalých kultur, a usnadnit pracovní zátěž těmto pěstitelům a jejich zaměstnancům.

Pokročilé kamerové navádění New Holland je založeno na LiDARu a kromě ovládání nářadí ovládá řízení speciálního traktoru New Holland jak v řádcích, tak na koncích řádků. V důsledku toho je efektivní v situacích, kdy systémy založené na GPS nejsou pomocí.

Zvýšená bezpečnost a pohodlí

Mezi výhody kamerového navádění New Holland patří zvýšená bezpečnost a pohodlí díky snížené únavě obsluhy, což umožňuje věnovat větší pozornost obsluze stroje. Tato technologie má potenciál pomoci udržet si zkušené operátory tím, že je zbaví opakujících se a náročných úkolů a zároveň poskytne významnou podporu těm méně kvalifikovaným. Vyšší přesnost také znamená nižší riziko pro životní prostředí a lepší výkonnost díky optimalizovanému používání hnojiv a přípravků na ochranu plodin, založených na skutečných podmínkách sadů nebo vinic.

Systém je založen čistě na technologii senzorů LIDAR a využívá simultánní lokalizační a mapovací algoritmy. Tím, že se nový systém obejde bez satelitní navigace, nehrozí chyby a incidenty, vyplývající ze ztráty GPS signálu, způsobené faktory, jako je pokrytí korunami stromů, síťovina, blízké skleníky nebo údolní svahy. 

Automatické otáčení

Nový systém kamerového navádění New Holland je také schopen rozpoznat konce řádků. Kromě toho je díky plánování pojezdů možné provádět i otáčení traktoru na koncích jízd automaticky. K dispozici jsou různé varianty manévrování na souvrati. I kontrola proti kolizím traktoru je v elektronice naprogramována. Pokud by se v průběhu otáčení vyskytla na souvrati nějaká překážka, systém upozorní obsluhu a zabrání tak možným kolizím se stromy, keři, kameny nebo jinými objekty.

Výrobce New Holland myslí také na automatizaci různých úkolů při práci s rozličným nářadím. Systém Advanced Vision Assisted Guidance umí ovládat činnost připojených nářadí na základě vnímání okolí. Například s taženým rosičem, připojeným k traktoru prostřednictvím sběrnice ISOBUS, lze tento pokročilý systém použít k automatizaci řízení levé a pravé sekce na koncích řádků anebo k zohlednění chybějícího stromu či rostliny v řádku.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down