18.10.2024 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řezačky Claas Jaguar se zajímavými novinkami

Samojízdné sklízecí řezačky Jaguar jsou jedním ze stavebních kamenů světové proslulosti firmy Claas. Polykají miliony tun zelené či zavadlé hmoty na polích a loukách celé planety již více než padesát let. Za tu dobu si odebralo tyto vysoce výkonné sklizňové stroje již více než 46 tisíc zákazníků.

Nyní firma Claas představuje rozsáhlý balíček inovací u svých velkých řezaček Jaguar 900. Cílem těchto inovací je sklízet krmivo ještě efektivněji, hospodárněji a ještě s vyšším komfortem.

Řezací buben V-Flex byl vyvinutý úplně nově a má být dalším milníkem. Pyšní se značnou flexibilitou v uspořádání nožů. Spolu s novými noži V-Flex stanovuje nová měřítka ve vyrovnanosti chodu, snížení hlučnosti a v životnosti nožů. Řezací buben V-Flex je novou variantou výbavy na přání pro řezačky modelových řad Jaguar 900/900 Terra Trac. Zvláště při sklizni na délku řezanky nad 12 mm se nový buben pyšní výrazně rovnoměrnějším tokem materiálu. Je možné také řezat píci s ještě menší mezerou k protiostří a zároveň se i snižuje spotřeba paliva na každou tunu pořezané hmoty.

Nově a uživatelsky ještě přívětivěji firma Claas koncipovala ovládání broušení. Jedním dotykem prstu na terminálu Cebis nyní může obsluha řezačky aktivovat požadovanou kombinaci broušení nožů a nastavení protiostří. Předvolba intervalů broušení nožů se uskutečňuje na základě uběhnutého času anebo nově dle zpracovaného množství materiálu na základě údajů od systému měření výnosu Quantimeter.

Proto, aby se intenzita úpravy zrna ještě zvýšila, byl u válců MCC Classic a MCC Max rozdíl otáček ještě zvětšen – ze 30 na 40 procent. U válců MCC Classic přichází firma Claas s novou, další možností na přání – s jemným ozubením, s nímž je zajištěno intenzivní drcení i u velmi jemných zrníček, která má například čirok. Claas tak reaguje na nástup alternativních plodin, které začínají stále více nahrazovat silážní kukuřici. Za drtičem zrna je nyní ještě více volného prostoru pro jeho snadnou demontáž.

Optimalizací prošlo i známé sběrací ústrojí Pickup 300. Středová část průběžného šnekového dopravníku byla optimalizována a doplněna o čtyři lopatky v přesazeném uspořádání. Tok materiálu k předlisovacím válcům řezačky je tak ještě plynulejší, což se pozitivně projeví i u průchodnosti. Lopatky mají opotřebitelné ozubené lišty, které se nechají snadno zaměňovat. Seshora zakrývá sběrač po celém pracovním záběru nová síť, omezující usazování prachu na řezačce. Síť zároveň nijak neomezuje výhled obsluze na sběrač.

K dalším inovacím patří nová zadní náprava Carraro s nosností 9 000 kg u řezaček Claas Jaguar 900 Power Trac, umožňující zapnutí pohonu všech kol i při zatížení.

Více informací v Mechanizaci zemědělství. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down