18.10.2024 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonná sklízecí linka s Katanou

Sklízecí řezačky Fendt Katana jsou vyráběny již dvanáct let, přesto jich u nás jezdí jen několik kusů. O důvodech můžeme spekulovat, jisté však je, že nastoupit do obsazeného trhu není snadné a hlavně v řezačkách je to extrémně obtížné, protože se zde za desítky let etablovaly jiné značky. A určitým důvodem je i to, že současná třetí generace Katany stále obsahuje jen dva modely a chybí ji některé prvky, které najdeme u konkurence (například automatické plnění odvozního prostředku, nebo ve výrobě realizovaná montáž dávkování konzervantů).

To co je psáno v úvodu by se však mělo změnit s nástupem čtvrté generace. Její premiéra je plánována na příští Agritechniku a kromě výbavy novými automatizačními systémy by se měla rozšířit i nabídka modelů, zejména směrem k nižším výkonům.

Aby se trochu osvěžilo povědomí domácích zemědělců o řezačkách Katana, společnost Agromex využila nabídky výrobce a koncem září předváděcí Katana 650 zavítala do ČR. Sklizeň kukuřice předvedla na čtyřech místech a krom posouzení její výkonnosti a kvality řezání si návštěvníci mohli prohlédnout i zajímavé odvozní prostředky, kterými byly velkokapacitní návěsy Kröger. Já jsem navštívil předvádění u Dvora Králové nad Labem.

Třetí generace, chystá se čtvrtá

Aktuálně vyráběné sklízecí řezačky Fendt Katana 650 představují jejich třetí generaci. První byla na trh uvedena v roce 2012 v podobě modelu 650 s osmiválcovým motorem Mercedes Benz o výkonu 653 k. Již tato generace používala zajímavé technické prvky. Například pojezdové ústrojí se samostatnými hydromotory v kolech přední nápravy, nebo poháněnou a odpruženou zadní nápravu se samosvorným diferenciálem. Rychlost jízdy v polním rozsahu byla omezena na 20 km/h, v silničním rozsahu na 40 km/h a to s otáčkami motoru sníženými na 1600 za minutu. Vkládací ústrojí používalo šest mačkacích válců s hydropohonem a řezací ústrojí buben s maximálně 28 noži umístěnými ve dvou řadách do tvaru obráceného písmene V. Řezací buben disponoval šířku 800 mm a podle výrobce měl tehdy největší průměr na trhu a to 720 mm.  
Jmenovité otáčky bubnu byly 1150 za minutu a to při otáčkách motoru 2000 ot/min. Protože motor mohl při sklizni pícnin, kdy je sbíráno menší množství hmoty, pracovat i v otáčkách ekonomických a to 1600 za minutu, docházelo v tomto režimu i ke snížení otáček řezacího bubnu.

Při sklizni kukuřice byl za řezacím bubnem instalován mačkač zrn V-Cracker tvořený dvojicí válců složených z několika disků, které do sebe vzájemně zapadají. Toto řešení zvyšuje jednak kontaktní plochu mačkače a dále díky různým rychlostem uvnitř a na obvodu disku dochází i k intenzivnímu narušování zrna.

V roce 2015 nastoupila druhá generace, která už používala šestiválec MTU se zdvihovým objemem 15,6 l a výkonem 625 k (motor byl v turbocompoundním provedení). Tento stroj vznikl tak, že byl motor a další konstrukční celky stroje Katana 65 posazeny na podvozek většího modelu Katana 85. Díky tomu byl získán větší rozvor i stabilita. Pro práci v obtížných podmínkách tak mohla být řezačka vybavena extra širokými pneumatikami s velkým průměrem (například 900/60 R 38 s průměrem 2,06 m nebo 710/70 R42) při celkové šířce pouhých 3,2 m.

Pro usnadnění obsluhy byla zavedena satelitní navigace, nebo snížení počtu otáček volantu při obracení na souvrati či systém automatického udržování výkonnosti.

S novými systémy

V roce 2020 nastoupila třetí generace, která měla označení Katana 650. Přinesla systém kontroly prokluzu Balanced Grip, který pode zatížení kol rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu, dále použití válcového drtiče zrna, nebo možnost sklízecích adaptérů s drtičem strniště (Stalk Buster). Prodloužena byla životnost nožů, vylepšen systém jejich ostření a výkon motoru se zvýšil na 650 k. Jako výbava na přání mohl být instalován NIR senzor pro přesné měření obsahu sušiny a nutričních parametrů sklízeného krmiva. A Katana 650 se představila i na akci Demo tour kukuřičná linka Agromex.

Více v Mechanizaci zemědělství 11/2024.*

Dvounápravový návěs Kröger v sedlovém provedení s označením SAW 32 Agroliner plněný  řezačkou Fendt Katana 650
Dvounápravový návěs v sedlovém provedení s označením SAW 32 Agroliner. Podle typu nástavků pojme až 57 m3 hmoty. Tento návěs byl tažen nákladním automobilem MAN

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down