21.10.2013 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Velké výkony s nízkou spotřebou nafty

Zemědělské družstvo Dolany je podnik zaměřený na klasickou rostlinnou a živočišnou výrobu. Hospodaří na východě Čech v části okresu Náchod na celkové výměře 4600 ha zemědělské půdy. Na svém středisku v blízkosti Lhoty pod Hořičkami firma vybudovala bioplynovou stanici, která spotřebuje 1300 t materiálu ročně.
Důležitým komponentem je kukuřičná siláž, která se z plochy 270-300 ha uloží do dvojice žlabů v prostoru bioplynové stanice. Na větším sile s rozměry 100 x 40 m zastihla redakce při práci čelní kolový nakladač Liebherr 538. Firma zakoupila tento stroj pro práci v zemědělství jako první u nás, protože staré nakladače již nepracovaly spolehlivě. Jedná se o stroj hmotnostní kategorie 14 tun s výkonem motoru 150 kW/143 k. Od loňského července až od dnešních dnů je v provozu každý den a pracuje naprosto bez závad.
Vedení firmy si pochvaluje nízkou spotřebu pohonných hmot a zároveň vysoký výkon stroje. Obsluha navíc ještě pohodlnou klimatizovanou kabinu s komfortním ovládáním hydrauliky pomocí joystiku, integrovanou váhu, plynulou akceleraci v obou směrech jízdy a vynikající průchodnost terénem. Ta je výsledkem nejen vydařené konstrukce podvozku s automatickými uzávěrkami diferenciálů, ale i dobře promyšleného silného hydrostatického pojezdu. Nakladač Liebherr se v loňském roce osvědčil i při rozhrnování a dusání cukrovarnických řízků na žlabu.
Videoukázka zachycuje stroj při rozhrnování a dusání kukuřičné řezanky. Více informací přinese časopis Mechanizace zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down