27.08.2013 | 05:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Silák se čtyřmi válci pod kapotou

Nový Fendt Vario 500 byl na trh uveden loni na podzim. Jeden z prvních kousků této řady model Vario 514 Profi Plus si objednali bratři Havlíčkovi hospodařící nedaleko Třebechovic pod Orebem. Zaujal je dostatečným výkonem, který mu dodává čtyřválcový motor, plynulou převodovkou, komfortní kabinou a inteligentními systémy.

Rodinná farma Havlíčkových, jež má nyní více než dvacetiletou tradici, se nachází v malé obci s příznačným názvem Klášter nad Dědinou, neboť do roku 1420 zde skutečně stával cisterciácký klášter Svaté pole.
Celková rozloha farmy činí 285 ha zemědělské půdy, z čehož 280 ha zabírá orná půda. Její počátek bychom našli již těsně po revoluci v roce 1990, kdy oba její vlastníci bratři Havlíčkovi byli ještě na škole a na farmě, která tou dobou měla 100 ha, pracovali ve svém volnu. Krásný statek, který je nyní srdcem farmy a sídlem jejich rodin, koupili už v roce 1992, ale přestěhovali se sem až v roce 2008.
Hlavní činností je rostlinná výroba. A protože farma má celkem velký technický park, může nabízet i zemědělské služby, především sklizeň, setí případně i dopravu.
Půlka celkové výměry orné půdy je k dispozici pro pšenici. Na 60 hektarech bychom nalezli řepku, 18 hektarů zabírá cukrovka a na 10 hektarech pěstují mák. Nesmíme zapomenout ještě na čtyři hektary, které jsou místí specializací a na kterých se pěstuje krouhárenské zelí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down