27.08.2013 | 05:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Malá, ale šikovná

Žně v Jížních čechách byly právě v plném proudu a pšeničné klasy zlatavého pole polykala menší sklízecí mlátička na jejíž zelené kapotě svítilo logo značky Deutz Fahr. By l to model patřící do série 60 konkrétně HTS 6060. „Módní policie“ jihočeských polí by dala rozhodně tomuto poli jedničku, protože při odvozu zrna sekundoval sklízecí mlátičce traktor, který se k ní náramně hodil, totiž také Deutz Fahr 130.

Radomír Voňka jehož pole tato souprava sklízela, má zkrátka srdce otevřené pro značku Deutz Fahr. O jeho traktorech jsme již na stránkách mechanizace zemědělství psali. Nyní si zapůjčil sklízecí mlátičku stejné značky a otázkou zůstává, jestli zde tento stroj bude pracovat i příští rok.
Vše pro optimální výkon
HTS 6060 je představitelem jednoduchého sklízecího stroje, který nabízí mnoho mechaniky a pro elektronické řešení sahá jen tam, kde je opravdu nezbytné. Je to malý stroj vhodný pro farmáře s výměrou 200 ha, ale právě těmto majitelům přináší ideálním poměr cena výkon. Podíváme-li se pod kapotu, najdeme zde všechno, co správná sklízecí mlátička potřebuje.
Pohon stroje zajišťuje motor jak jinak než koncernové značky Deutz TCD L6 6,1 se zdvihovým objemem 6,1 litrů a šesti válci. Celkem dodává stroji výkon 183 kW což čítá stádečko 250 koní. Pokud se ještě k tomu přidá funkce navýšení neboli Boost, bude mít stroj k dispozici výkon 211kW (287 koní) Vzhledem k výkonnému motoru je nezbytné, aby plnil emisní normu Tier 4i. K tomu slouží známý systém selektivní katalytické redukce SCR. Protože jen pár dnů v roce jsou ideální podmínky pro sklizeň, musí být právě tyto dny sklízecí mlátička schopná pracovat od rána do večera a někdy i od večera do rána. Proto má nádrž na pohonné hmoty objem 750 litrů a nádrž na kapalinu AdBlue 85 litrů.
Pojezd je hydrostatický a o přenos výkonu na podložku se stará čtyřstupňová převodovka. Směrem vpřed se může HTS 6060 rozjet rychlostí až 30 km/h, pro směr vzad je tato rychlost omezena na 14 km/h. Brzdy jsou hydraulické, ale najdeme zde i mechanickou ruční brzdu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down