06.06.2013 | 05:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Komfort i v malém traktoru

Historie ovocnářství v okolí obce Bílé Podolí sahá daleko. Od Rakouska-Uherska se tu pěstovali slivoně. Bohužel v šedesátých letech napadla stromy šarka a spolu s poptávkou po dalších druzích ovoce byla základem změny spektra ovocných stromů v sadech.
Dnes jsou sady ovocných stromů na 300 ha a zbylých 400 ha zemědělského družstva Bílé Podolí zaujímá orná půda na které je provozována klasická rostlinná výroba.

Traktory  sadech
V Bílém Podolí mají zakoupených celkem šest speciálních traktorů. Dva z nich jsou traktory značky Kubota. První zde pracuje již tři roky (a za tu dobu najezdila již 4000mtH) a druhý začne co nevidět. Všechny traktory jsou používány hlavně k ochraně a většinu času je zastihnete v agregaci s rosiči. Další činností je mulčování s výkyvným ramenem, které snadno dosáhne i pod stromy. Kubotu najdeme též v agregaci s vymetávačem listí a drtičem. Čelně nesený vymetač mete spadané listí pod traktor a za traktorem ho rozdrtí připojený drtič, který nemá problém ani s malými větvičkami. Tento proces má své opodstatnění rovněž v ochraně.
Pro novou Kubotu je připraven ještě další úkol, práce s okopávačem herbicidních pásů. Tímto je možné mechanicky zlikvidovat plevel a nebo spolu s kultivátorem zpracovat půdu.

Technické parametry
V Bílém Podolí pracuje Kubota M8540 Narrow a brzy k ní přibude stejný model. Jsou to nejsilnější modely řady M40 Narrow určených pro zemědělství a konkrétní do sadů a vinic. K tomu ho předurčují zejména kompaktní rozměry. Rozvor kol činí 2050 mm, délka stroje 3935 mm, šířka 1636 mm a výška 2340 mm.
Kapalinou chlazený Turbo motor Kubota má přímé vstřikování a zdvihový objem 3,769 m. Traktoru dodává maximální výkon 84 koní. Převodovka s reverzací pod zatížením nabízí volit 15 stupňů vpřed a stejný počet vzad a maximální rychlost stroje je 39 km/h. Hydr
aulický okruh je poháněn čerpadlem o průtoku 61 l/min. Zadní vývodová hřídel je nezávislá elektrohydraulická s lamelovou spojkou s brzdou a disponuje otáčkami buď 540 nebo 540E ot/min. Kapacita zdvihu zadního závěsu je 2300 kg.  Více v Mechanizaci zemědělství 7/2013

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down