22.05.2013 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výstavou oslavili dvacáté výročí

Prodejními a výstavními dny oslavila v Týništi nad Orlicí dvacet let do svého vzniku firma Agrico s.r.o. Letos to byl již jedenáctý ročník a stalo se tradicí, že vždy poslední středa čtvrtek v dubnu patří právě této akci.

Také letos mohli návštěvníci vidět velké množství strojů zastoupené jak traktory, tak manipulační i závěsnou technikou. Firma Agrico je významným prodejcem značky Zetor. V minulých dvou letech obdržela od výrobce těchto traktorů ocenění „Prodejce roku“  a například v loňském roce se jí podařilo dodat zemědělcům 40 ks nových Zetorů. Nejvíce z nich bylo Forterr 140 HSX, kdy zákazníci hojně využívali toho, že tyto traktory byly ještě většinou bez filtru částic, který přináší jisté provozní starosti navíc.

 

 

 

Modely roku 2013

 

 

 

Na dnech otevřených dveří byly Forterry samozřejmě též zastoupeny a to jak ve starším, tak v novém modelovém provedení platném pro rok 2013. Tedy se středovým pohonem přední nápravy, delším rozvorem a odpruženou kabinou. Teď již výrobci zbývá jen odpružená přední náprava po níž je z řad praktických zemědělců poptávka.

 

Mezi vystavenými Zetory nechyběl jeden nový model Proximy s výraznými designovými změnami kapoty motoru a též s novu střechou kabiny. A nechyběly ani dva traktory Zetor Major z nichž jeden byl ve výbavě s čelním nakladačem Trac Lift 120 SLx a měl již svého majitele. Celkem si návštěvníci mohli prohlédnout devět vystavených Zetorů.

 

Novinky byly i mezi šesticí traktorů Valtra, kdy mimo známých modelů byly vystaveny i dvě novinky a to model N 93 HiTech a N 123 HiTech 5 s pětistupňovým násobičem točivého momentu. Přehlídku traktorů doplnily tři modely Case IH a to Magnum 340, Farmall 90 U a Maxxum 110.

 

 

 

Roto nedorazilo

 

 

 

Manipulační techniku měl na výstavních dnech původně zastupovat velmi zajímavý stroj, byť z nezemědělské sféry a sice Merlo Roto 4521, speciál pro stavební účely, avšak s řadou technických specifik a dosahem ramene až 21 m. Bohužel na akci nestihnul dojet včas. Návštěvníci se tak museli spokojit s klasikou v podobě tří manipulátorů Merlo a to od menšího modelu P 34.7 velkého P 55.9 a středního P 40.7. Manipulační techniku doplnily dva kloubové nakladače Weidemann, jeden s klasickým výložníkem a druhý s teleskopickým ramenem.

 

 

 

Kverneland základem

 

 

 

Největší část expozice tvořila závěsná technika. V Agricu prodávají vícero značek závěsných strojů a to jak domácí tak zahraniční výroby. Nejvíce zastoupenou je značka Kverneland Group nabízející jak půdozpracující tak pícninářskou techniku. Od Kvernelandu byly vystaveny jak pluhy, zejména zajímavé modely 150 B a 150 S, tak talířový podmítač Qualidisc, cambridgeské válce Actiroll, nebo třímetrový radličkový kypřič CLC. Byla to známá a osvědčená technika.

 

Ze strojů pícninářských nechyběl lis na válcové balíky Kverneland 6516, obraceče, shrnovače žací stroje i rozmetadla minerálních hnojiv. Na některých strojích byly výrazné nálepky ISO-Bus signalizující kompatibilitu s uvedeným systémem. U firmy Kverneland na systému ISO-Bus v posledních letech intenzivně zapracovali a tak nabízí funkční řešení dovolující použití ovládacích terminálů pro různé nářadí i možnost řídit stroje přes ovládací monitory, které dodává výrobce traktoru.

 

Agrico prodává též stroje Kuhn, které se v některých produktech prolínají se značkou Kverneland. Z pohledu strategie prodejce je nabízen celý sortiment značky Kverneland Group a z techniky Kuhn pouze její pícninářská sekce.

 

V Týništi nad Orlicí představili i malou ukázku z dalšího sortimentu, který zahrnuje například návěsy Pronar, dopravní techniku ZDT, lesní techniku Pfanzelt, štěpkovače Junkkari, rozmetadla statkových hnojiv z Agrostroje Pelhřimov a další stroje.

 

 

 

Ověření výkonu traktorů

 

 

 

Novinkou letošních výstavních dnů byla účast firmy Xtuning, která nejen seznámila návštěvníky se svojí nabídkou služeb v oblasti softwarového zvyšování výkonů motorů, ale též na dovezené brzdě změřila výkony traktorů, které si jejich uživatelé přivezli.

 

Firma Agrico se zaměřuje nejen na prodej nové zemědělské techniky, ale v nabídce má i techniku komunální například značek Starjet či Honda nebo Wisconsin, Goldoni a dalších. A jak je dnes u prodejců běžné provozují i servis, který je zdrojem příjmů i nutností pro udržení zákazníků. Servis v Agricu zabezpečuje 10 pracovníků a za zákazníky vyráží pět servisních vozidel. Je to nutné, neb podíl servisované techniky se stále zvyšuje, tak jak roste prodej strojů. V Agricu ročně prodají okolo 50 traktorů, sta kusů závěsné techniky, přes 300 kusů travních sekaček či osmdesátky samojízdných travních traktorů. 

 

V Týništi nad Orlicí umí opravovat nejen jimi prodávanou techniku, ale pořídili si i pneuservis na němž zvládnou přezouvání a vyvažování kol na osobní a dodávkové automobily a též přezouvání pneumatik pro nákladní automobily a traktory a to až do průměru ráfku 56“.

 

 

 

Výstavka veteránů

 

 

 

Na prodejní a výstavní dny v Týništi nad Orlicí letos přišlo bezmála 600 návštěvníků. Mohli si prohlédnout nejen popisovanou techniku, ale i výstavu pěti veteránů Zetor, mezi nimiž nechyběly známé pětadvacítky, ale též jednoválcový Zetor 15, známá padesátka Super či pásový model 2023. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down