22.11.2012 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky ze sklizňové techniky NH

V belgickém městě Zedelgem se nachází výrobní závod sklizňové techniky New Holland. Měli jsme možnost jej navštívit a seznámit se s novými stroji pro sezónu 2013. V tomto článku přineseme informace o lisech na hranolové i válcové balíky.

Lisy mají nové sběrače jejichž průchodnost je zvýšena o 20 %.  Sběrací ústrojí může být doplněno řezáním s 9/19, nebo 15/29 noži což znamená teoretickou délku řezanky 4 cm.

 

S ohledem na vyšší výkonnost sběrače byla upravena průchodnost předlisovací komory a též frekvence a tlak pístu v komoře lisovací. Lisovací tlak je vyšší o 5 % a frekvence stlačování je nyní 48 cyklů za minutu.

 

Výše uvedené parametry znamenají vyšší průchodnost a samozřejmě též vyšší výkonnost (přibližně o 14 %). Lis může mít automatiku navádění pro optimální plnění lisovací komory. Ta spočívá v senzorech snímajících zaplnění lisovací komory na levé a pravé straně. Řidič traktoru dostává informaci o plnění lisu na dotykový monitor a podle ní pak může upravit směr a rychlost jízdy a plnění lisovací komory optimalizovat. 

 

Nové lisy jsou konstruovány ve čtyřech provedeních a to jako BB 870, 890, 1270 a 1290. BB znamená zkratku slov Big Baller a číselná označení se váží k rozměrům balíků. Dvanáctka na začátku znamená šířku balíku 120 cm, osmička 80 cm, druhé číslo označuje výšku balíku, která může být 70, nebo 90 cm.

 

Nové lisy mohou být mimo řezání doplněny též předřazeným drtičem s 88 noži. Ten upravuje řezanku do krátké podoby, samozřejmě s vyššími výkonovými požadavky na použitý traktor. A jaká je výkonnost nových lisů? Podle údajů výrobce až 110 balíků za hodinu, tedy více jak tisíc balíků za prodlouženou směnu.

 

Mimo lisů na hranolové balíky byly představeny též lisy na balíky válcové RB (RB znamená Roll Baller). Jejich výrobcem je holandská firma Orkel, a jsou vyráběny ve dvou provedeních. Obě provedení mají pevnou lisovací komoru a průměr balíků dosahuje 1,25, nebo 1,35 m. Lisy používají sběrač se záběrem 2,1 m, vkládací rotor o průměru 470 mm a možné je řezání pomocí dvacítky nožů. Lisování obstarává 18 válců. Lisy jsou ve standardu vybaveny centrálním mazáním a mohou být kombinovány s baličkami  umístěnými na jednom podvozku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down