29.10.2012 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Padesát let pod taktovkou kvality

Velmi užitečnými doplňky pro rozšíření možností využití traktorů jsou čelní nakladače. Platí to především pro zemědělství, ale i jiná odvětví, například služby pro města a obce. Jeden z předních evropských výrobců čelních nakladačů, rakouská firma Franz Hauer GmbH & CoKG sídlící ve Statzendorfu poblíž St. Pöltenu nedaleko českých hranic, si letos připomíná půl století existence.

Franz Hauer, zakladatel podniku, vyrobil první traktorový čelní nakladač v roce1962. I když velká oslava proběhla v sídle firmy již začátkem léta, dnes se k řadě gratulantů připojujeme i my.

Jedna velká rodina

„Přestože firma Hauer má v současnosti zhruba 140 zaměstnanců, je stále rodinnou, což je znát na každém kroku. Majitelé si váží každého zaměstnance a naopak oni pro společnost doslova žijí,“ vysvětlil Ing. Radek Sláma, společnost HS+ zastupuje rakouského výrobce na českém trhu.
Ve stejném duchu probíhala i červnová oslava, která se nesla v přátelském duchu a mezi návštěvníky byli obchodní partneři, zaměstnanci a nespočet zákazníků z blízkého i vzdálenějšího okolí. O velikosti akce svědčí počet hostů – během pátečního večera a dvou víkendových dní se jich sešlo přes dvě tisícovky. V rámci oslav bylo také představeno nové firemní logo.
Radek Sláma doplnil: „Společnost využívá padesátiletých zkušeností s výrobou čelních nakladačů a snaží se spojovat technické, ergonomické a kvalitativní aspekty do ideálního celku. Díky tomu v dnešní době patří její nakladače ke špičce po stránce kvality, technické vyspělosti, životnosti a ekonomiky provozu. Firma si zakládá především na kvalitě svých výrobků, o čemž svědčí i fakt, že veškeré díly si vyrábí sama.“

Dvě řady výrobků

„V současnosti nabízíme dvě modelové řady čelních nakladačů. Jednak je to takzvaná ekonomická řada HL-S, která vyniká vysokým zdvihem a nosností. Ta bude napřesrok inovována. K padesátiletému výročí jsme letos uvedli na trh novou řadu nakladačů POM-VX se systémem paralelogramů, zajišťujícím rovnoběžné vedení pracovního adaptéru. Tento systém poskytuje vynikající provozní hodnoty při manipulaci s paletami i při použití všech ostatních pracovních adaptérů,“ řekl spolumajitel firmy Ronald Hauer.
V současné nabídce najdeme celkem již třináct rozměrových variant nakladačů v obou řadách, takže si každý může vybrat ten optimální stroj s ohledem na své potřeby, velikost traktoru a požadovanou výšku a sílu zdvihu.

Promyšlená konstrukce

„Velmi zajímavá jsou také technická řešení, jako je například konstrukce ramen výložníku z velmi tuhého profilu, která ve spojení s unikátním stabilizátorem zaručuje vysokou odolnost proti kroucení a stabilitu vůči kmitům. Příčná trubka stabilizátoru je přemístěna dále dopředu, aby byl ideální výhled do pracovního prostoru a vznikl větší volný prostor pro čelní tříbodový závěs, upínací desku nebo závaží. Tato příčná trubka je pomocí výztuh – stabilizátorů –spojena s dalšími dvěma trubkovými díly, které prochází celým profilem ramen. Tato konstrukce zajišťuje rovnoměrné rozdělení zatížení a vysokou stabilitu,“ podotkl Radek Sláma.
Kromě toho se nakladače Hauer dále vyznačují použitím výkovků na obou koncích ramen, uložením všech čepů v mazaných bronzových pouzdrech a kalenými náklopnými oky v zadním uložení ramen a v pístnicích.
Pro dosažení vyšších rychlostí při vyklápění jsou nakladače osazeny synchronními válci, které jsou zajištěny dvojitými protinárazovými ventily. Nakladač lze také vybavit bezpečnostním paketem pro jištění proti přílišnému přetížení. K velkým přednostem nakladačů do detailu promyšlený systém upínacích konzolí konstruovaný s důrazem na zachování plného úhlu natočení kol a dobré přístupnosti všech maznic při údržbě.
Jedinečný upínací systém s názvem Top-Block byl vyvinut s důrazem na zachování optimálního výhledu z traktoru a jednoduchého a rychlého připojení a odpojení nakladače. Tento systém pracuje na principu samouzamykání klínových ploch, což znamená, že čelní nakladač je tím pevnější, čím je náklad těžší. Ještě větší komfort poskytuje systém Top-Block K-II s poloautomatickým uzavíráním.

Pro všechny traktory

S ohledem na velmi širokou paletu pracovních adaptérů může traktor vybavený čelním nakladačem nahradit i několik jednoúčelových strojů. V sortimentu pracovních adaptérů Hauer jsou například různé typy pracovních lopat nebo vidle na odpadky. Pro práci v lese je k dispozici lesní lopata, rampovací štít a kleště na kulatinu s rotátorem, dále se nabízí několik typů paletizačních vidlí včetně vysokozdvižných a závěsný hák. Zajímavým adaptérem je pracovní koš, který dokáže nahradit vozidlo s pracovní plošinou.
„Díky dlouhé tradici výroby a dobrým vztahům s výrobci traktorů dnes můžeme nabídnout čelní nakladače téměř na všechny známé typy těchto strojů. Kromě nakladačů vyrábíme také čelní tříbodové závěsy a upínací desky a rovněž sněhové radlice,“ dodal na rozloučenou Ronald Hauer.
Za půl století své existence zanechala firma Hauer v zemědělském strojírenství nesmazatelnou stopu. Jak bylo možné se přesvědčit na oslavách tohoto významného výročí, bude patřit k významným hráčům v oboru i nadále.

Popisek k obrázku:
Na oslavách půlkulatého výročí založení společnosti Hauer nemohl chybět její první nakladač z roku 1962 Foto archiv

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down