28.08.2012 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návštěva u firmy, kde dělají ramena

Společnost Bomford pozvala v červenci skupinu dvaceti novinářů ze střední a východní Evropy k prohlídce své továrny v Salford Priors ležící zhruba sto dvacet kilometrů severozápadně od Londýna. Kromě výrobních prostor jim v praxi představila některé produkty s důrazem na novinky.

Kořeny této britské firmy je třeba hledat dost hluboko. Začátkem 19. století přisupěla do Evropy spolu s parou průmyslová revoluce, která se nevyhnula ani zemědělství. Vůdčí zemí byla Velká Británie a hlavní revoluční vlnu zachytila i technicky zdatná rodina farmářů Bomfordových.

Stoletá tradice

„Firma Bros Bomford byla založena v roce 1904. V první polovině dvacátého století se orientovala především na výrobu zemědělské mechanizace. Vyráběla i traktor vlastní konstrukce. Po druhé světové válce se zaměřila hlavně na otočné pluhy, kultivátory, příkopová ramena a agregáty k nim,“ ohlédl se obchodní ředitel společnosti Bomford Turner Ltd. James Cuthbertson a pokračoval:
„Dnes patříme do skupiny Alamo Group a specializujeme se na příkopová ramena a přípojné agregáty, například mulčovací hlavy, nůžky na živé ploty, prořezávače stromů, příkopové frézy a plošné mulčovače. Export se daří do USA, Kanady, Thajska, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu. Největšími odběrateli jsou evropské země, mezi nimiž vede Francie.“
Ve firmě pracuje 230 zaměstnanců, 190 z nich působí ve výrobě. Roční obrat se pohybuje kolem deseti milionů liber. Výhodou především ve prospěch udržení konstantní kvality výrobků je fakt, že 95 % kovových součástí pochází z vlastní produkce.

S lepším designem

Nový model ramenové sekačky Hawk Evo se zadní agregací a předsunutím je k dispozici ve třech délkách dosahu: 5,4, 6 a 6,5 m. Stroj je určen pro traktory s výkonem alespoň 65 koní a minimální hmotnosti 3000 kg a využijí ho kromě zemědělců i podniky komunální sféry.
Hawk Evo je vybaven nezávislým hydraulickým systémem o výkonu 60 k a průtokem oleje 100 l/min. s možností navýšení až na 125 l/min. Všechny verze lze dodat s profesionálními mulčovacími hlavami Bomford o záběru až 1,5 m. Pro silnější vegetaci je k dispozici nový nožový nástavec ProSaw o šířkách záběru od 1,6 do 2,4 m.
Nejvýraznějším rysem je inovovaný zaoblený design. Uživatelé ocení snadnější přístup k hydraulickým komponentům. Kapotu lze uzamknout a snížením vůle mezi jednotlivými díly a rámem se podařilo zabránit průniku prachu a nečistot.

Velkoplošný mulčovač

Vylepšený žací agregát Tri-Wing 4600 byl navržen pro údržbu rozlehlých ploch. K dispozici je o šíři záběru 4,6 nebo 6 m s přepravními šířkami 2,3 a 2,6 m. Žací ústrojí se skládá z devíti nožů. Výšku střihu lze nastavit na 25 až 37,5 mm.
Žací ústrojí je poháněno od kardanového hřídele traktoru, zvedání bočních sekcí je hydraulické. Boční sekce se pohybují v rozmezí 90° nahoru a 22° dolů. Kloubové zavěšení umožňuje optimální kopírování povrchu. Odpružený mechanismus zajišťuje hladkou jízdu a snižuje namáhání uvnitř hlavního rámu stroje.

Nejenom na podestýlku

Zastýlací vůz Sila-Bed dokáže rozmetat slámu do vzdálenosti až 18 m a je schopen i podávat siláž. Díky použití plechu o tloušťce 5 mm, ložisek o velkém průměru a těžkých řetězů vznikl robustní stroj odolávající nástrahám každodenního provozu.
Jednonápravový podvozek se zásobníkem o objemu 3,5 m3 pojme dva kulaté balíky o průměru 1,5 m nebo jeden velký čtvercový balík. V zadní části zásobníku je čelo, které se spouští a zvedá pomocí dvou hydraulických pístů. Vepředu leží horizontální rotor s nožovými sekcemi. Nasekaná hmota putuje k ventilátoru velkého průměru, který ji vyfukuje ven. Rotor i ventilátor jsou poháněny od vývodového hřídele traktoru.
Celkový dojem z jednodenní návštěvy u firmy Bomford lze shrnout do jedné věty. Díky dlouholeté tradici, moderní technologii a fortelu zaměstnanců se společnost nemusí stydět dělat ramena …

Popisek k obrázku: Vůz Sila-Bed dokáže rozmetat slámu nebo podávat siláž. Foto archiv/Bomford

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down