18.06.2012 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Originální technologie z Moravy

Společnost P & L Biskupice se dlouhodobě zabývá technickým řešením, které by optimálně vyhovovalo potřebám obnovy trvalých travních porostů, tedy zejména přisévání trav a jetelů. Ve spolupráci s výzkumnými ústavy, univerzitami a především se společností DLF, která je leaderem v oblasti šlechtění a množení kulturních trav, vyvinula a vyrábí originální secí stroj s označením STP 300. Lze ho také využít k setí obilnin, řepky, luskovin a dalších plodin.
Základem technologie STP 300 je pásková příprava seťového lůžka pomocí koltrů, jemně odstupňovaná převodovka stroje a speciální výsevní ústrojí. Secí stroj lze vybavit i kapalným přihnojováním pro aplikaci startovací dávky hnojiva při setí. Hlavní předností této technologie je protierozní způsob setí na loukách a pastvinách a vysoké procento vzcházení přísevů v porovnání s klasickými technologickými postupy.
Technologický postup setí strojem STP 300 je založen na práci turbo koltru, což je ve své podstatě zvlněné krojidlo vyrobené z kvalitní ocele odolné proti otěru v půdě. Vytvořené vlny s tangenciálním tvarem po obvodu krojidla umožňují agresivní vnikání do půdy i v případě suchých a těžkých půdních podmínek. Koltr vytváří seťové lůžko pro osivo, odstraňuje případné rostlinné zbytky z místa uložení osiva a kypří půdu. Důležitou součástí je i speciální výsevní skříní pro setí drobných semen včetně jemného mechanického nastavení i malých výsevků. Přesnost setí zajišťuje speciální Nortonova převodovka, která poskytuje dostatečnou variabilitu pro jakýkoliv výsevek. Mechanický pohon výsevního ústrojí je odvozený od ostruhového kola.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down