04.06.2012 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Raději s radličkami než s talíři

… zní doporučení firmy Köckerling. Východní Vestfálci se specializují na radličkové secí stroje a dosud nemají v programu žádnou diskovou techniku pro výsev. Zda je toto doporučení pravdivé, zjišťoval časopis pro profesionální zemědělskou techniku Profi, který na podzim roku 2011 testoval univerzální secí stroj Ultima CS 300 o záběru tři metry ze sériové produkce.
Během praktického testu se zjistilo, že s Ultimou CS 300 se dá pracovat plynule a rychle – bez problémů rychlostí téměř 20 km/h. Jistotu znamená i 2200 kg pšenice v zásobníku a tím i minimální čas plnění. Především je však třeba zmínit obratnost. Se strojem se dá dobře a rychle v rozích pole manévrovat a volně otočit jedním tahem – úvratě široké 15 m bohatě dostačují. Se silným traktorem Fendt Vario 818 o výkonu 180 k bylo k dispozici dostatek výkonu, Köckerling doporučuje minimálně 140 k pro stroj o záběru 3 m. Přitom je jedno, zda se upřednostní setí do mulče nebo po orbě, Ultima je s oběma postupy obdělání půdy velmi rychle hotova. Podle rychlosti jízdy, stavu půdy a intenzity práce vystačil Fendt Vario 818 se secím strojem Ultima CS 300 s 5 l nafty na hektar.
Podle časopisu PROFI pracoval univerzální secí stroj Ultima CS 300 od firmy Köckerling minulý podzim velmi dobře. Je jednoduchý, a to jak při manipulaci a řízení, tak i v obsluze palubního počítače. Stabilní zpracování, jednoduchá montáž, zajímavá upevňovací technika „LockPin“, centrální nastavení hloubky, zarovnávací deska, znamenák stop a pásové setí se dá u Ultimy CS zapsat na stranu „má dáti“. Nelíbilo se ale mělčí ukládání osiva ve stopách za traktorem. Zde už je Köckerling s dláty s podélnými otvory na dobré cestě. Poslední krok k vylepšení chybí také ještě u uspořádání a přestavení výšky listových pružinových nivelátorů, u kvality laku a v kontrole průtoku osiva. S odchylkami u příčného rozdělení se musí (a může) žít. V každém případě zůstává systém uložení osiva u Ultimy CS jedinečný a poskytuje, i bez talířů, věrnou službu.
Sériově se dodává Ultima CS 300 s operátorem Field 120 od WTK, který se obsluze velmi líbil. Díky kompatibilitě ISO-Bus mohou být použity také příslušné terminály na traktorech. Velký zásobník o objemu 2,8 m3 zakrytý svinovací plachtou je dobře přístupný po nášlapných stupních.
Více naleznete v Zemědělci č. 23.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down