22.05.2012 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poslouchá jak si motor přede

Za Radomírem Voňkou jsem se vydala do malé pohraniční vesnice do blízkosti města Dačice. Krajina okolo se mírně houpala a pole se střídala s hlubokými lesy a zelenými loukami, na kterých se pásl dobytek. Radomír Voňka hospodaří na 530 ha. Většinu výměry, celkem 250 ha, zaujímají trvalé travní porosty. Zbytek je orná půda na které pěstuje olejniny, luskoviny a obilniny. Z živočišné produkce má Radomír Voňka extenzivní chov masných krav plemene Aberdeen angus. Celkem se jedná o 110 kusů. Na farmě Radomír Voňka donedávna hospodařil pouze se synem, ale nyní má ještě jednoho zaměstnance.

Radomír Voňka má dva traktory značky Deutz - Fahr. Prvního „Deutz-Fahra“ si pořídil před sedmi lety a byl jím Deutz-Fahr Agrotron M 130. V té době měl pan Voňka téměř výhradně trvalé travní porosty a tak byl traktor zapojen do všech pícninářských operací od sečení po sbírání a slisování. Dnes má stroj již odpracováno okolo 4500 Mth a jeho místo je stále v pícninách i když výkonné lisy přenechal silnějšímu kolegovi..
Tento druhý traktor, model Deutz Fahr Agrotron M 650, koupil Radomír Voňka před rokem a vedl ho k tomu fakt, že získal dalších 300 ha orné půdy. Na polní práce byl starší Deutz Fahr slabý a tak pořídil nový stroj již s výkonem téměř dvěstěčlenného stádečka koní. Deutz Fahr Agrotron M 650 tedy na farmě potkáte nejspíše agregovaného se stroji na zpracování půdy nebo se šestnácti tunovým návěsem.
Značka Deutz-Fahr je pro Radomíra Voňku synonymem kvalitních strojů a motorů. Dokazuje to nejen dnešní technika, kterou tyto motory pohánějí napříč všemi možnými odvětvími, ale i historie například „německé tanky, které s těmito motory dojely až do Stalingradu.“ Říká Radomír Voňka.
Ze své dlouholeté mechanizační praxe si odnesl názor, že pro středoevropana jsou traktory Deutz-Fahr s motory Deutz ideálními stroji zejména co se týká poměru cena výkon a spotřeba paliva. Nakonec i to, že oba traktory provozuje léta bez závad je toho příkladem. Váhu ale přikládá i k jejich používání. Životnost stroje totiž ovlivňuje nejen jeho „značka“ ale hlavně obsluha a Radomír Voňka se svými traktory jezdí sám. Dokonce si v nich nepouští ani rádio. Místo něho poslouchá, jak si motor pod kapotou přede.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down