17.10.2011 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelený veletrh zahájil déšť a vítr

Typicky anglické počasí otevřelo letošní ročník veletrhu IOG Saltex, akce, jež se zabydlela na královském dostihovém závodišti poblíž města Windsor v Anglii. Vytrvalý déšť, který na britských ostrovech nikoho nepřekvapuje, provázel překvapivě ostrý a chladný vítr. Proto nebylo divu, že většina návštěvníků vzala zavděk první den výstavy přístřeším firemních a občerstvovacích stánků.

Každoročně v září pořádaný Saltex je spolu s německým Demoparkem, který se koná ob rok na letišti v Eisenachu, největší evropskou výstavou techniky na údržbu zeleně. Saltex se zabývá také přírodními a umělými sportovními povrchy, dětskými hřišti, krajinnými úpravami a zahradní architekturou.

Svěží sedmdesátník Veletrh pořádá IOG (The Institute of Groundsmanship, Sdružení správců sportovišť, www.iog.org) s pobočkami třeba i v České republice (www.iog.cz). IOG zastupuje správce sportovišť (takzvaný groundsmany a greenkeepery), dodavatele vybavení či poradenské firmy. Odborně zastřešuje a pořádá vzdělávací programy zejména pro zakládání a údržbu sportovních povrchů.
Historie Saltexu sahá až do roku 1938, kdy se poprvé uskutečnil za účasti 25 vystavovatelů na pozemcích londýnského sportovního klubu Hurlingham. Poté se nakrátko přestěhoval do města Peterborough, až zakotvil v roce 1994 v areálu windsorského dostihového závodiště poblíž Londýna.

Barvy pro přehlednost Na travnaté ploše o rozloze více než 50 000 m2, rozdělené pro lepší orientaci na modrou, žlutou a červenou zónu, prezentovalo letos své produkty a služby 429 firem (loni jich bylo 455) s několika tisícovkami produktů s převahou žací techniky a strojů pro zakládání a údržbu trávníků. Nechyběly novinky či alespoň technická vylepšení.
Branami závodiště – výstaviště prošlo za tři dny 9500 návštěvníků (loni 13 500). Ani tento pokles neubral na zajímavosti a prestiži veletrhu, na který mají všichni proti registraci vstup zdarma. Kontakty potom slouží pořadatelům k marketingovým účelům a rozeslání pozvánek na příští ročník.

Zdroj inspirace K vidění byly malé rotační sekačky i profesionální vřetenové žací stroje. Tradičně pestrá byla nabídka štěpkovačů a pařezových fréz, traktorů různých značek, velikostí, výkonů a zaměření, univerzálních nosičů nářadí, motorových pil, stavební a manipulační techniky. Zaujal sektor dětských a sportovních hřišť a tradiční doprovodný program, letos především ve formě seminářů. Také počasí se druhý a třetí den umoudřilo a windsorské závodiště zalilo po vydatném dešti svými paprsky slunce.
Sečteno a podtrženo: stejně jako ročníky předešlé byl i letošní „zelený“ veletrh pastvou pro oči a inspirací pro mysl a peněženku. Příští ročník Saltexu se uskuteční na stejném místě 4. až 6. září 2012.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down