02.09.2011 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro efektivní a bezpečné sečení

Oblíbenými pomocníky při sečení vysokého porostu jsou bubnové sekačky. Trávu kosí ocelovými noži na obvodu rotačního žacího disku, který pak odhazuje stébla na stranu. Tyto ručně vedené stroje mají obvykle vlastní pojezd a jeden nebo dva disky. Výška strniště je pevně dána konstrukční výškou opěrného spodního disku, která se pohybuje kolem čtyř centimetrů.

Se svým sortimentem bubnových sekaček i adaptérů seznámila novináře firma VARI, a. s. z Libice nad Cidlinou. Hodí se nejen pro sekání vysokého porostu, ale při dodržení správné techniky s nimi lze dobře sekat i polehlou trávu.

Nový disk, nože i řemeny Bubnové sekačky VARI jsou navrženy a vyrobeny podle nejnovějších poznatků z malé zahradní, komunální a zemědělské techniky. Vyznačují se kompaktní konstrukcí, bezpečnostními prvky pro ochranu obsluhy, snadnou manipulací a prakticky neomezeným pracovním nasazením. Vynikají snadnou ovladatelností, tichým, výkonným a úsporným motorem Honda a bezproblémovou údržbou.
Vlastní sečení zajišťuje žací disk se čtyřmi ocelovými noži. Všechny sekačky VARI mají revoluční řešení dvojitého žacího disku se zesíleným okrajem, který je velice pevný a zaručuje spolehlivou ochranu nožů. Patentově chráněné uložení čtyř výkyvných nožů pod úhlem 3° zaručuje, že se při nárazu o kámen nože pootočí a nepoškodí. Pohon disku je vybaven automatickou brzdou. Obsluhu chrání kryt v celém profilu dráhy nožů. Řádkování usnadňuje demontovatelná boční zástěrka.
Novinkou jsou nové nože s bezpečnostním certifikátem, které lze poznat podle gravírovaného loga firmy. Jsou delší, širší a těžší, proto lépe sečou, řádkují a mají podstatně delší životnost. Díky tomu se také zvětšil záběr většiny strojů na 58,5 cm. Inovaci, která není na první pohled vidět, ale výrazně zlepšuje komfort obsluhy, představují nové řemeny Optibelt. Mají několikanásobnou životnost a stálost oproti standardním řemenům a zaručují hladké spouštění sečení.

Hobby i profi stroje Na menší plochy se doporučuje stroj DS-521 Líza 60 se záběrem 58,5 cm. Díky snadnému ovládání s minimálními nároky na sílu obsluhy je vhodná i pro ženy. Sekačku pohání motor Honda GCV 160 o výkonu 5,5 k. Je skladná, takže se dá snadno přepravovat v běžném osobním automobilu. Výrobce ji deklaruje jako hobby stroj pro nenáročné uživatele, jimž bude spolehlivě sloužit mnoho let.
Pro extrémní sečení luk a svažitých terénů se hodí sekačka BDR-620 Lucina 65. Byla vyvinuta jako zcela nová kategorie bubnové sekačky se záběrem 62 cm a je specialistou na svahy a hlavně přerostlou trávu. Pohání ji motor Honda GCV 190 o výkonu 6,5 k, který ve spolupráci s dvourychlostní převodovkou a velkými koly na tuhé nápravě zajišťuje špičkovou průchodnost stroje v extrémních podmínkách. Dvojitý disk má čtyři otočné nože, bezpečností brzdu; samozřejmostí je nezávislé ovládání sečení a pojezdu.
Na větší a výrazně členité plochy je vhodný stroj BDR-595 Adela 60 se záběrem 58,5 cm. Jde o tržně nejúspěšnější bubnovou sekačkou s vysokým výkonem. Díky promyšlenému tvaru předního krytu si poradí i s velmi přerostlými porosty. Má „volnoběžky“ v kolech pro snadné otáčení na koncích řádků nebo v sadech a snadno se s ní manipuluje. Vhodná je pro soukromé i komerční využití a díky vysoké životnosti není omezena doporučená plocha sečení.
Rozlehlé plochy lze úspěšně udržovat pomocí dvoububnové sekačky BDR-1200 se záběrem 120 cm. Vybavena je motorem Honda GXV 390 o výkonu 13 k a hodí se pro sečení velkých lučních ploch při velmi nízké spotřebě paliva a s malým měrným tlakem kol na půdu. Kvůli snadnému otáčení a udržování rovného směru jízdy ve svažitém terénu je stroj vybaven směrovými brzdami. Pro vyšší komfort obsluhy je možné připojit bržděnou sulku.
Vlastníci pohonné jednotky VARI si mohou pořídit samochodný adaptér, bubnovou sekačku BDR-600.2 nebo BDR-600.4, podle toho, zda má jednotka dvoutaktní nebo čtyřtaktní motor. K sekačce potom jednoduše připojí motor a mohou se pustit do práce. Všechny nové adaptéry VARI jsou plně kompatibilní s prvním výrobky Terra a VARI.

Ne na plný záběr Bubnové sekačky VARI mají pevně nastavenou výšku sečení na asi 4 cm, což zaručuje, že strniště bude dostatečně vysoké na to, aby konce stébel příliš nezasychaly. Díky velkému spodnímu disku nedochází v nerovném terénu k „zakusování“ nožů do země jako u sekaček s plochým diskem, což má vždy za následek poškození nožů nebo deformaci disku a následné nežádoucí vibrace celého stroje, nehledě na strniště s téměř nulovou výškou.
Šířku záběru je vždy nutné přizpůsobit hustotě a kvalitě porostu. Je-li velmi hustý, prorostlý, podehnilý nebo polehlý, je nutné úměrně snížit šíři záběru tak, aby nedocházelo k velkému snižování otáček žacího disku, a tím ke zhoršené kvalitě sečení. Maximální záběr daný konstrukcí disku nedoporučuje výrobce využívat.
Obsluha nikdy nedokáže stroj vést v terénu dostatečně rovně a přesně, aby došlo k posečení porostu v celé šíři záběru disku a nevznikala nedosečená místa. Doporučuje se proto stroj vést při práci tak, aby plastový kryt žacího disku zasahoval asi pět až deset cm do posečeného porostu. Obsluha postupuje tak, aby měla neposečenou plochu vždy po levé straně stroje. Při sečení v nerovném terénu je nutné dbát na to, aby spodní disk neustále klouzal po zemi a neodskakoval, což by mohlo způsobit nekvalitní vysečení porostu a nerovné strniště.
V hlavní roli bezpečí Svahová dostupnost bubnových sekaček VARI je 10°. Tento údaj označuje tzv. bezpečnou svahovou dostupnost, kdy skutečná naměřená hodnota je vydělena normou daným bezpečnostním koeficientem. Motory Honda mají náklon omezen na 20° dlouhodobě a 30° krátkodobě, takže jejich zadření ve svahu nehrozí. Vždy je třeba mít na zřeteli bezpečnost obsluhy, protože na svahu hrozí vždy podklouznutí.
Při sečení na svazích se doporučuje jezdit po vrstevnici. Motor sekačky by měl mít dostatečnou náplň co nejkvalitnějšího oleje podle doporučení výrobce. Nutné je dodržovat intervaly výměny. Je vhodné mít doplněnou nádrž benzinem tak, aby v extrémních náklonech nedocházelo k přerušení dodávky paliva.
Obsluha by měla zajistit, aby byl porost před použitím stroje zbaven pevných těles (kameny, cihly, dráty…), které by mohly způsobit úraz nebo poškodit stroj. Stroje VARI jsou vybaveny prvky pasivní i aktivní bezpečnosti, jako je kryt žacího disku v plné šíři záběru včetně prostoru mezi koly, bezpečnostní automatickou brzdou pohonu disku nebo nezávislým zapínáním pojezdu a sečení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down