27.04.2011 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Větrná turbína na střeše

(red) – Česká společnost WindtronicsEast, s . r. o., uvedla počátkem roku na náš trh novou malou větrnou elektrárnu. Zástupci firmy předpokládají, že stávající situace, kdy ceny energie ze sítě vyrostly v několika posledních letech v řádu desítek procent, donutí investory hledat alternativu k nucenému odběru ze sítě. Systém Windtronics údajně takovou možnost nabízí.

Díky systému Blade Tip Power System turbína nepoužívá klasický generátor v ose otáčení a má tiché otáčení (hodnoty naměřeného zvuku jsou menší než 35 db) a prakticky nulovými vibracemi i při vysokých hodnotách rychlosti větru.

Podle uveřejněných údajů větrná turbína WT 6500 začíná vyrábět elektrickou energii již při velmi nízké rychlosti větru kolem tří kilometrů za hodinu. Jmenovitého výkonu 1500 W dosahuje při rychlosti větru 14 m/s (50 km/h), což už je hodnota srovnatelná s běžnými typy elektráren.

Turbína má průměr jen 1,8 m a váží 83 kg. Proto se snadno instaluje na stožáry, vysílače, průmyslové stavby, střechy rodinných domů a rekreačních objektů. Systém nepředstavuje téměř žádné nebezpečí pro ptáky.

Přestože se jedná o novou technologii, obdržela již řadu ocenění, včetně ceny OSN Blue Sky Award. Jan Vana, jednatel společnosti WindtronicsEast, řekl: „Představujeme na českém trhu revoluční systém a nabízíme zákazníkům příležitost, aby přímo využívali energii větru pro svou firmu, domácnost či úřad.“ O instalaci dvou elektráren WT 6500 již projevila zájem například ABS Jets, významná společnost v letectví ve střední a východní Evropě, na svém hangáru na letišti v Praze-Ruzyni.

Problém je zatím příliš dlouhá návratnost investičních prostředků. Podle výrobce je při běžných větrných podmínkách turbína WT 6500 schopna vyrobit asi 2800 kWh za rok. Při výkupní ceně 2,30 Kč/kWh to znamená příjem asi šest tisíc korun. Pokud se potvrdí informace, že zaváděcí cena instalace v ČR bude asi 200 000 Kč, je návratnost kolem třiceti let. „Pokud ale zohledníme vývoj cen elektřiny a inflaci, měly by se náklady vrátit do šestnácti let,“ vysvětluje Jan Vana. „Investiční náklady na megawattu výkonu jsou zde podobné jako u fotovoltaiky, ale rozdíl ve výkupní ceně elektřiny je propastný.“

(Zdroj: WindtronicsEast, s .r. o.)

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down