28.03.2011 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Informační síť pomáhá podnikatelům

(JiT) – Také projekty na využití obnovitelných zdrojů energie zahrnují několik zásadních kroků: Sestavení řešitelského týmu, zajištění financování, volbu technologie a nakonec obchodní využití produktů či služeb. Evropský informační program Enterprise Europe Network pomáhá i našim podnikatelům tyto úkony zvládnout.

Zásadním krokem při projektování všech podnikatelských aktivit je zajištění finančních zdrojů. Kromě kapitálu z bankovního sektoru se nabízí i možnost využití podpor a dotací pro dané odvětví. Důležitá je i volba výrobní strategie a technologie.

V obou případech může podnikatelům pomoci program Enterprise Europe Network, což je v podstatě síť vzájemně spolupracujících organizací ze 47 zemí světa. Výhodou je působnost po celé České republice a možnost poskytovat služby zdarma.

 

Operační programy

Finance z evropských strukturálních fondů proudí do členských zemí, mimo jiné prostřednictvím operačních programů, otevřených pro období 2007-2013. V České republice jich existuje 26 a jsou rozděleny do tří skupin podle cílů.

Prvním cílem je Konvergence, který podporuje rozvoj méně vyspělých regionů EU (HDP musí být pod hranicí 75 % evropského průměru). V České republice zahrnuje všechny regiony s výjimkou Prahy. Pro tento cíl je určeno téměř 26 mld. eur.

Druhým cílem je Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost. V jeho rámci jsou podporovány regiony, které nespadají pod cíl Konvergence. V České republice jde pouze o hlavní město Praha.

Třetím cílem je Evropská územní spolupráce, pod kterou spadá devět samostatných programů. Ty se zaměřují zejména na přeshraniční či nadnárodní spolupráci regionů. Z hlediska objemu alokovaných prostředků (0,39 mld. eur) jde o nejmenší oblast, přesto však skrývá významný zdroj finanční podpory.

Ačkoli bylo snahou pravidla pro čerpání v rámci výše zmíněných programů co nejvíce sjednotit, vyskytují se v různých regionech specifické podmínky. Pracovníci sítě Enterprise Europe Network Česká republika proto pomáhají podnikatelům se orientovat a najít tu správnou cestu k získání podpory.

 

Výrobní strategie

Po zajištění finančních prostředků je třeba zvolit výrobní strategii a zvážit dostupné technologie, které zaručí optimální výstup z projektu. Podnikatel by měl současně zvolit optimální distribuci a umístění produktu na trhu a cíleně oslovit potenciální obchodní partnery. V neposlední řadě je třeba rozhodnout, zda podnik pokryje všechny činnosti sám, nebo je pro něj výhodné začít v rámci projektu spolupráci s jiným subjektem. Podmínkou udělení dotace totiž může být spolupráce více subjektů z různých zemí.

V mnohých případech se daří nacházet uplatnění i pro české vynálezy v zahraničních firmách či naopak, popřípadě i s možností další spolupráce na rozvoji daných technologií.

Kontakty pro obchodní, technologickou či projektovou spolupráci mohou zprostředkovat právě pracovníci sítě Enterprise Europe Network v pobočkách po celé České republice (Most, Plzeň, Liberec, Pardubice, Brno, Ostrava a Praha). Specialisté zároveň poradí s legislativní problematikou na zahraničních trzích či právní problematikou ochrany duševního vlastnictví.

 

Odborné semináře

Nedílnou součástí aktivit sítě Enterprise Europe Network je pořádání mezinárodních kooperačních setkání, kde mají podnikatelé možnost na předem domluvených bilaterálních schůzkách potkat na jednom místě více potenciálních partnerů z několika zemí ve svém oboru. Setkání probíhají jak v České republice, tak v okolních zemí a podnikatelé jsou vždy doprovázeni zástupci sítě z České republiky pro zlepšení komunikace i celkové organizace.

Oceňovanou službou je i pořádání odborných seminářů, které slouží k získávání aktuálních informací o novinkách v jednotlivých oborech, například pro bioplynové stanice, nakládání s odpady, využití internetu pro podnikání nebo nejnovější projektové výzvy pro malé a střední podniky. Informace o inovačních aktivitách, výzkumných výsledcích a nových technologiích je možné získávat i e-mailem, a to podle dohodnutých kritérií a podle potřeb jednotlivých podniků. Kontakty na pobočky sítě Enterprise Europe Network Česká republika jsou na www.een.cz.

 

(Zdroj: Technologické centrum Akademie věd ČR)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down