25.03.2011 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koníček s profesionálním sedlem

Dvacáté narozeniny si letos připomene firma ELKOST PLUS Strakonice, s. r. o. Se stovkou zaměstnanců se zprvu věnovala stavebním a obchodním činnostem a časem začala poskytovat služby městům, obcím a dalším subjektům. To bylo spolu s kulatým výročím dobrým důvodem pro návštěvu jihočeského města na zlatonosné Otavě.

„Začali jsme fungovat v době podnikatelské džungle, kdy nám mnozí zákazníci za odvedenou práci nezaplatili. Proto jsme byli nuceni aktivity zúžit na prodej a pokládku podlah a obchod se železářským zbožím. Věnujeme se zemním pracím a sekáme pro různé zákazníky trávu,“ vysvětlil jednatel firmy ELKOST PLUS Václav Kopáček.

Osedlané traktory
„Protože už byla firma zaběhlá, začal jsem hledat nové aktivity a našel jsem si nového koníčka v podobě zahradních traktorů. Zpočátku to vypadalo jako legrace, ale když jsem spočítal investice vložené do techniky, úsměv mě přešel a začal jsem přemýšlet, jak by na sebe vydělala. Tím začala naše činnosti pro komunální a příbuznou sféru,“ ohlédl se Václav Kopáček.
K tomuto kroku přispěla i před zhruba šesti lety nahozená udička od Technických služeb Strakonice, zda by si nechtěl zkusit posekat pozemek, který nikdo jiný udržovat nechtěl nebo neuspěl. Zprvu se osvědčil v obtížných podmínkách mulčovací traktor Crossjet z jičínských dílen podniku Seco GROUP. S rostoucími požadavky rozšířil park techniky v červnu 2007 tříkolový nosič komunálního nářadí Aebi TC 07 s mulčovacím ústrojím s tvrdými kovanými „ypsilon“ noži a šířkou záběru 1,1 metru.
Tento stroj se svahovou dostupností kolem těžko uvěřitelných 50° již odpracoval více než 1000 motohodin a dodnes je nezastupitelným pomocníkem při údržbě zeleně v obtížných podmínkách vodárenských zařízení a skládek, které seká až třikrát za rok. Jak Václav Kopáček vysvětlil, cestou nahoru neseká, ale vyjíždí obyčejně po vrstevnici, dolů sjíždí téměř smykem s tím, že se opírá o žací ústrojí. Tento způsob práce je pohodlnější a poskytuje o mnoho lepší výsledky než za pomoci křovinořezů.

Vyloveno ze Sázavy …
„Na Dnech komunální techniky, který pořádalo vaše vydavatelství v Sázavě v roce 2008, jsem se zajímal o ještě výkonnější stroj s možností sběru posekané hmoty. Zaujal mě kloubový nosič nářadí AEBI 65, který jsem si pořídil. Dnes s ním mulčuji většinu ploch ve Strakonicích. Slouží i k sečení se sběrem a zametání komunikací. S radlicemi o šířce záběru 140 a 220 centimetrů a sypačem udržuji v zimě chodníky, parkoviště a firemní areály. Z dalších pomocníků máme pařezovou frézu Laski s vlastním motorem, kolový kloubový nakladač Wacker a minibagr Kubota,“ pokračoval jednatel a posteskl si: „Z mého pohledu je velká škoda, že se přestaly oba nosiče Aebi vyrábět. Jde ale o námět pro další výrobce.“
Václav Kopáček dobře ví, o čem hovoří. Pravidelně se účastní nejen většiny předváděcích akcí malé a komunálního techniky v České republice, ale i v zahraničí. Zná zástupce renomovaných značek, kteří mu stroje ochotně půjčují k vyzkoušení a pozorně naslouchají jeho názorům.

Přednost čelní agregaci
Václav Kopáček podotkl, že při údržbě zeleně není až tak nákladné vlastní sekání, ale především doprava příslušné techniky, kdy musí zvládnout posekat třeba i třicet objektů denně.
„Z mulčovačů jsem vsadil na značku Müthing. Kvůli lepší přehlednosti jsem zastáncem jejich čelní agregace. Obsluha na nářadí lépe vidí a dosekává plochy až k překážkám a nepoškozuje například kmeny stromů. Mám odlehčený typ mulčovače pro nosiče do výkonu 60 koní Müthing MU E se šířkou záběru 180 cm a ručním posunem o 40 cm na obě strany. Mulčovač mám obyčejně nastavený o 20 cm vpravo tak, abych si usnadnil práci u překážek a současně nejezdil v posekané trávě a nedělal levými koly řádky. Používám lehká plechová kladiva; postupně přecházím na nová kladiva svařovaná, pokračoval Václav Kopáček.

Praxe s cenou zlata
Výhodou zmíněného mulčovače Müthing je, že si velmi dobře poradí s málo udržovanými plochami, terénními nerovnostmi, krtinami, až dvoumetrovým rákosím, maliním i náletovými dřevinami. Lze s ním ale udržovat i rekreační trávníky. Při správném nastavení výšky a náklonu žacího ústrojí s tímto mulčovačem sekají v Německu fotbalová hřiště.
„Všichni, kdo pravidelně navštěvují předváděcí akce, se již od vidění znají. V poslední době mi chybí účast většího počtu zájemců o stroje. Dávám přednost komentovanému předvádění, kdy může každý okamžitě posoudit, co který stroj umí. Jsem rád, že Profi Press pořádá každoročně praktické ukázky techniky nejen pro údržbu zelených ploch. A vůbec mi loni v Humpolci na Dni zahradní a komunální techniky nevadil déšť a chlad. Naopak – tyto podmínky pomohly důkladně prověřit schopnosti předvedené techniky,“ uzavřel praktik Václav Kopáček.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down