28.01.2011 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plánování výroby pelet: do které kategorie patří?

V poslední době se zvyšuje poptávka po informacích, které se týkají peletovacích linek na zpracování zemědělské biomasy. Výchozí ekonomické posouzení této investice nemusí být pro laika snadné a v praxi se již objevily určité problémy. Například zařazení vyrobeného paliva do nevhodné cenové kategorie.

 

Při plánování výroby pelet, například ze slámy, jsme se, jako poradenská organizace, již ve více případech setkali s tím, že investoři ve svém finančním plánu počítají s cenou vyrobeného paliva v nesprávné kategorii. A to může být ve výsledku pro ně velmi riskantní…

V případě, že je uvažováno s použitím vyrobeného tvarovaného biopaliva pro výrobu elektřiny, je při ekonomické rozvaze projektu a posouzení návratnosti investice vhodné vždy uvažovat s cenou agropelet v kategorii 2 (O2, P2 nebo S2) dle vyhlášky č. 482/2005 Sb. a příslušného Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Z jakého důvodu?

Ministerstvem životního prostředí již byly registrovány podvody, spočívající v nesprávném vykazování vyrobeného biopaliva v kategorii 1 (O1, S1 nebo P1) s vyšší podporou. Proto se reálně uvažuje o možnosti vyjmutí veškerých granulovaných biopaliv z podpory v kategorii 1. Pokud by tedy byla ekonomika projektu peletovací linky nastavena právě na vyšší cenu biomasy v kategorii 1, hrozí ohrožení investice.

Ministerstvo životního prostředí již zveřejnilo návrh stanoviska k zařazování granulovaných biopaliv do cenových kategorií dle vyhlášky č. 482/2005 Sb. Tato vyhláška stanoví, že do kategorie O1, S1 a P1 se zařazují cíleně pěstované plodiny a jejich oddělené části s původem v zemědělské výrobě, které jsou primárně určeny k energetickému využití a neprošly technologickou úpravou. Ve stanovisku ministerstva se uvádí, že technologickou úpravou se zde rozumí i výroba pelet a briket, které tím pádem do kategorie 1 nepatří. Do kategorie O1, S1 nebo P1 tedy nepatří žádná biopaliva vyrobená z cíleně pěstovaných plodin ve formě granulí.

Toto potvrzuje i právní rozbor výkladu vyhlášky č. 482/2005 Sb. z 19.8.2010, který uvádí, že do kategorie 1 se zařazují cíleně pěstované energetické dřeviny a biopaliva z nich vyrobená. Slova „biopaliva z nich vyrobená“ užívá vyhláška při zařazování biomasy do kategorií na mnoha místech a je zřejmé, že její tvůrci měli v některých případech v úmyslu rozlišovat a odlišně podporovat neupravenou biomasu a výrobky z ní (tedy například pelety).

 

Ing. Vladimír Stupavský, CZ-Biom

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down