24.01.2011 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tour zaměřená tentokrát na traktory

Ve spolupráci s regionálními prodejci uspořádala společnost Bonas na podzim loňského roku turné, v jehož rámci představila produkty značky Kubota. Podzimní Kubota tour byla zaměřena především na prezentaci traktorů, ale nechyběly samozřejmě ani další modely z bohaté nabídky této značky. Novinkou bylo představení dieselového traktoru Kubota M130X.

Akce proběhla u vybraných sedmi prodejců v různých lokalitách České republiky. Turné tak postupně navštívilo Zdonín u Nymburka, Drnholec, Žďár nad Sázavou, Střítež u Českého Těšína, Jeneč, Milevsko a Lité u Dolní Bělé. Na své si tak mohli přijít zájemci prakticky ze všech koutů republiky.
Zákazníci předem vědí, co chtějí
„Podzimní Kubota tour dopadla nad očekávání dobře. Tato akce již není o masovém představení značky stovkám zvědavců. Naopak, jsme raději, když se v průběhu dne zúčastní menší počet lidí, ale s konkrétním zájmem. Naši prodejci se jim tak mohou plně věnovat a poskytnout jim potřebné informace opravdu na profesionální úrovni. A právě tuto filosofii letošní tour bezezbytku splňovala. Denně přišlo zhruba 20 až 30 zájemců (v každém regionu jsme strávili dva dny), ovšem takových, jež mají poměrně konkrétní představu o stroji, který by potřebovali a chtěli. Tuto svoji ideu společně s našimi zástupci na akci pouze doladí a rozhodnou se, zda zůstanou u předem vybrané techniky, nebo jim bude stačit stroj o výkonnostní kategorii nižší či naopak využijí výkonnější model. Ve všech sedmi vybraných místech předvádění si mohli zákazníci stroje pochopitelně vyzkoušet a poté se teprve rozhodnout,“ zhodnotil podzimní Kubota tour na předposlední zastávce v Milevsku obchodní zástupce pořádající společnosti Bonas Pavel Lorek.
Toho doplňuje jednatel společnosti Ing. Radko Našinec: „Podobnou akci nelze samozřejmě uskutečnit u všech našich prodejců, kterých máme momentálně 26 na území celé republiky. Vybráno je jich vždy pouze několik tak, aby k nám lidé měli odevšad blízko. Na adresu prodejců musím poznamenat, že jejich odborná úroveň jde nahoru a jsou schopni podat zájemcům opravdu vyčerpávající informace.
A stejné jako je to s počtem prodejců, je to i s technikou. Značka Kubota má totiž momentálně ve svém výrobním programu 74 modelů. Dvacítka z nich je určena především pro zemědělské provozy, další pro komunální sféru a nechybí ani tři terénní vozidla. S trochou nadsázky lze podotknout, že v některých případech mnohdy vlastně konkurujeme sami sobě. Logicky tedy nemůžeme ukázat a předvést vždy všechno. Jarní tour tak byla a předpokládám, že v roce 2011 zase bude, zaměřena především na komunální techniku, té podzimní dominovaly hlavně traktory. Nechyběla mezi nimi ani novinka, model M130X s výkonem 140 koní.“
Rok 2010 byl úspěšný
Z pohledu značky Kubota je možné považovat uplynulý rok 2010 za velice dobrý. Již začátkem listopadu byly některé modely do konce roku vyprodány a v německy mluvících zemích a státech bývalé východní Evropy se prodalo v roce 2010 zhruba tři tisíce strojů této značky. Jde především o komunální techniku, zemědělské traktory se na evropském trhu ale také postupně etablují. V zemích východní Evropy hraje prim Česká republika a Slovensko. V ČR na špici prodejnosti figurovaly modely traktorových sekaček řady G, stálicí zůstávají traktorové sekačky GZD a v menších obcích se velmi dobře uplatnila i traktorová sekačka GR 1600. Tu sice řadí výrobce spíše do kategorie hobby strojů, ale s dobrou obsluhou si svoji práci zastane i při údržbě rozsáhlejších zelených ploch.
Traktor s vylepšeným designem
K dosud nabízenému modelu traktoru Kubota M128X se dá svými technickými parametry přirovnat nově vyráběný model M130X. Tento traktor určený především pro zemědělské práce je poháněn čtyřválcovým motorem s přímým vstřikováním Common Rail, čtyřmi ventily a turbodmychadlem s předchladičem vzduchu. Při jmenovitých otáčkách 2200 ot/min dosahuje motor se zdvihovým objemem palivové nádrže 6124 cm3 výkonu 140 koní. Výkon hnacího hřídele je pak 114 koní. Obsluha může řadit 24 rychlostních stupňů vpřed i vzad pod zátěží a může využít i plazivých rychlostí. V základní výbavě je i systém řazení 4 rychlostí nahoru a dolů bez zásahu obsluhy. Maximální rychlost traktoru je 40 km/h. Brzdový systém tvoří hydraulicky ovládané kotoučové brzdy v olejové lázni. Patentem je systém Bi-speed pohonu předních kol při natočení o více než 35 stupňů, při němž se přední kola otáčejí téměř dvakrát rychleji než zadní. Tak je dosaženo menšího poloměru otáčení při menším poškození podloží. Uzávěrky diferenciálů na přední a zadní nápravě je řešeno elektrohydraulicky. Nezávislý hnací hřídel s elektrohydraulickým zapínáním umožňuje využití otáček 540/1000. Hydraulický systém pracuje s výkonem čerpadla 77 l/min, k dispozici je zadní tříbodový závěs kategorie II. Zvedací síla na konci spodního ramene dosahuje 5800 kg. Ve standardu jsou dva hydraulické okruhy, dovybavení o další je možné na objednávku. Oproti předchozímu modelu M128X má ten nový vylepšený moderní design například s novým řešením kapotáže, předních světlometů a podobně.

Roman Paleček

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down