04.10.2010 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklízecí mlátička s číslem pět set

Společnost Agrotec a.s. je výhradním dodavatelem značky New Holland už od roku 1992. Během osmnácti let svého působení dodala českým farmářům již pět set sklízecích mlátiček. Právě pětistý stroj byl předán Janu Staníkovi a Zemědělec byl u toho.

Přestože se od roku 1992 postupem času aktivity firmy Agrotec a.s. rozšířily i do dalších souvisejících oblastí a také o další značky, je dovoz strojů New Holland stále nejvýznamnější činností společnosti. V rámci společnosti Agrotec se o vše související se značkou New Holland a jejími zemědělskými stroji stará divize zemědělské techniky.

Nevěsta ve žlutých šatech
Když přijížděla kolona aut na farmu Jana Staníka, vypadalo to spíš jako svatební průvod než předávání nové sklízecí mlátičky. Nevěsta byla poněkud robustnější v žlutých šatech – sklízecí mlátička CX 8090 – a kolem ní už stály na fotografování připravené i její sestry. Nová sklízecí mlátička je totiž už čtvrtou na farmě.
Jan Staník začal hospodařit na dvou hektarech v roce 1995. Jeho hlavní činností nebylo hospodaření na vlastním, (dva hektary by ho asi sotva uživily), nýbrž poskytování zemědělských služeb. Pořídil si svůj první traktor, pluh a secí kombinaci a začal nabízet zpracování půdy a setí. Tyto stroje si nejen vydělaly na sebe, svého majitele, ale díky nim si mohl koupit stroje další. Druhým traktorem už byl Ford a vzápětí přibyla i první sklízecí mlátička. Do firmy v té době přibral Jan Staník i syna, a tak mohli jezdit ve dvou.
Postupem času firma rostla a s ní i počet hektarů, o které se Staníkovi starají sami. Dnes hospodaří na 1550 ha a na další 200 ha dělají kompletní služby od přípravy půdy, setí až po sklizeň. Hospodaření na vlastním nakonec převýšilo nad zemědělskými službami, které nyní firma už téměř neposkytuje. Vozový park se rozrostl stejně jako počet zaměstnanců. Kromě prvního Forda má Jan Staník další tři traktory modré barvy a svá pole sklízí čtyřmi sklízecími mlátičkami značky New Holland. Logisticky hladký průběh žní zabezpečují nejen mlátičky, ale i to, že má k dispozici i překládací vůz a dva kamiony.
V současnosti na farmě pracují čtyři traktoristé a dvě ženy v rostlinné výrobě. Většinu zaměstnanců spolkne produkce brambor, a tak stále i Jan Staník se svým synem obsluhují své žlutomodré stroje.
 
Tipy na úspěch
Všechny stroje New Holland i novou sklízecí mlátičku koupil Jan Staník u prodejce společnosti Agrotec, firmy Agrima Žatec s. r. o. S touto firmou je v kontaktu již od roku 1995 a vzhledem k tomu, že od ní kupuje stroje již patnáct let, jejich spolupráce je víc než dobrá. Při sklizňových pracích se dlouhodobě spoléhá na značku New Holland, kdy začínal s TX66. V současnosti má tři sklízecí mlátičky New Holland, konkrétně CX860 a dva nejvyšší modely z řady klasických tangenciálních mlátiček CX8090.
„Dnes nejde jen o to koupit stroj, ale mnohem důležitější je kvalita a pružnost následného servisu,“ říká Jan Staník, „a na to se mohu u Agrimy spolehnout.“
Když vybírali sklízecí mlátičku, koukali i po konkurenci, ale nakonec zvolili opět New Holland. „Právě tahle značka v našich podmínkách vyhrává. Stroj má totiž na rozdíl od konkurence o buben navíc, snese větší vlhkost a může sekat i zelený,“vysvětlil. Další výhodou, která hrála při výběru roli, byla prostorná a komfortní kabina.
Volba značky tedy byla jasná, ale Jan Staník ještě chvilku uvažoval o výběru modelu. Na trhu se totiž čím dál tím víc prosazují i výkonnější stroje s axiálním mláticím ústrojím, u značky New Holland jsou to představitelé řady CR. Axiální sklízecí mlátičky jsou svým výkonem vhodné především pro velké výměry, ale dalším kritériem jsou i velké pozemky, protože na souvratích axiální mlátičky mají vyšší ztráty než mlátičky s klasickou technologií výmlatu. Výměra Jana Staníka už by na axiální mlátičku byla dostatečná, navíc když i další stroje sklizňové linky jsou k dispozici a jsou výkonné, ale jednotlivé pozemky jsou malé. A tak se nakonec rozhodl právě pro CX 8090.
Jan Staník ale nikdy nekupuje „holý“ stroj. „Při každém nákupu nové techniky chci mít na stroji nějakou novinku, která mi pomůže zvednout produktivitu. Jako první v republice jsme měli na mlátičce laserové očičko SmartSteer, které rozlišuje mezi posečenou a neposečenou plochou a mlátičku tak navádí do plného záběru lišty. V současnosti jsme si nechali vybavit mlátičku systémem IntelliCruise, který automaticky zajišťuje plné vytížení sklízecí mlátičky,“ sdělil.

Léta oblíbené stroje
Řada sklízecích mlátiček CX je velmi oblíbenou, což dokazuje její přítomnost v sortimentu už od roku 2001. Řada CX ale nespí na vavřínech a každoročně má pro své zákazníky přichystané nějaké inovace.
Sklízecí mlátičky CX mají konvenční mláticí systém, motory o vysokém výkonu splňující normy Tier III a možnost výbavy všemi možnými inteligentními automatickými systémy.
CX 8090 je nejsilnějším modelem celé řady. Motor Iveco Cursor 10 vykouzlí pod kapotou mlátičky stádo 455 koní. Maximální výkon je tedy 335 kW při otáčkách 2000 ot/min.
Celá sklizeň začíná na žací liště Varifeed, která se dokáže přizpůsobit různým plodinám. Poloha žacího ústrojí lze totiž měnit, a to až o 500 mm, přičemž dno žacího válu je plné a není třeba ho vyplňovat ručně. Výhodou je také konstrukce přiháněče, který i neposlušný polehlý porost snadno zvedne a dovede k nožům. Stroje řady CX dostaly v základní výbavě do vínku i systém Autoflow – automatické kopírování porostu.
Srdcem každé sklízecí mlátičky je mláticí a separační ústrojí. Mlátičky New Holland s klasickým výmlatem jsou vybaveny čtyřbubnovou technologií. Model CX 8090 se chlubí největším bubnem na trhu, jehož průměr činí 750 mm. S úhlem opásání 111 stupňů tvoří plocha mláticího koše 1,18 m. Buben s tak velkým průměrem nepotřebuje dosáhnout nijak vysokých otáček, a tak je jeho chod tišší a díky velké setrvačnosti i hladší. Poté následuje odmítací buben a rotační separátor.
Mezi rotačním separátorem a vytřásadly je instalován ještě usměrňovací buben Straw Flow. Hmota dále pokračuje na vytřásadla, která jsou tvořena z uzavřeného profilu k zajištění vyšší pevnosti a delší životnosti. Tady se oddělují poslední zrna a sláma je dopravována do zadní části stroje.
Posledním systémem, kde je ještě možné oddělit zrno od plev je čisticí systém, který tvoří kaskádová síta. Celá plocha sít činí 6,5 m2. Je profukována vzduchem a je možné vybavit systém i šestilopatkovým ventilátorem s redukcí otáček. Výhodou je předčišťovací síto, které je instalováno mezi vynášecí desku a horní síto.
Zrno se ukládá v zásobníku o kapacitě 10 500 litrů. Aby nebyla ohrožena přepravní šířka sklízecí mlátičky, je zásobník vybaven skládacím krytem, který se do pracovní polohy uvede automaticky.
Povídat si se sklízecí mlátičkou máte možnost pomocí systému Monitor Intelview II. Motor View II je integrován v konzole po pravé ruce a kromě poskytnutí všech potřebných informací je i rozhraním pro řízení a nastavování různých funkcí. Monitor je široký a díky použití barevných ikon a pozadí je také přehledný.
U stroje je možné nastavit šestnáct automatických režimů práce podle toho, kterou plodinu kombajn sklízí. Další nastavení už je v rukou obsluhy, včetně souvraťové automatiky. Obsluha může naprogramovat například otáčky a polohu přiháněče, otáčky mláticího bubnu, nastavení mláticího koše, otvorů sít nebo otáčky ventilátoru.  
Řada CX má k dispozici jednu z největších kabin na trhu. Nerušený výhled je jednou z největších potřeb kombajnéra při sklizni. Jedna věc je totiž technika, ale druhá je vizuální kontrola sklizně, a ta je třeba ve všech sklízecích mlátičkách. Ve standardní výbavě kabiny je automatická klimatizace, což v době žní ocení jistě každý. Kabina je uložena na silentblocích, které eliminují vibrace. Zbytek vychytá pneumaticky odpružené sedadlo. Kdy jindy než při žních je třeba provést pracovní operaci co nejrychleji v nejvhodnější čas. Aby obsluhu stroje neovlivňovala ani tma, dostala do vínku řada strojů CX ve standardní výbavě i sedmnáct pracovních světel.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down