30.09.2010 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technika zůstala na kraji pole

Stejně jako zemědělci, kteří přijeli první zářijový čtvrtek do Rostěnic na Vyškovsku, kde společnosti Phoenix Zeppelin a P & L Biskupice uspořádaly Polní den. Noční vydatný déšť rozmáčel připravený pozemek natolik, že se na něj odvážily pouze dvě soupravy. Šlo o pásový traktor Challenger 765C s maximálním výkonem 355 koní a radličkový kypřič Köckerling Vector v záběru 4,6 m a pásový traktor Challenger MT865B s maximálním výkonem 534 k v agregaci s jedenáctiradličným pluhem. I za nestandardních podmínek, kdy se pole mění v bažinu, pracovaly uvedené soupravy velmi dobře.

Společnost Phoenix Zeppelin zastupuje na českém trhu techniku Caterpillar přes čtyřicet let, manipulační stroje Hyster deset let a techniku Challenger pět let. V současnosti má v republice celkem 14 poboček. V Rostěnicích osadila tahače Challenger závěsnou technikou společnost P & L Biskupice, která dodává zemědělské stroje na český trh již dvacátý rok. Vůbec prvním obchodem biskupické společnosti bylo rozmetadlo Amazone právě do zemědělského podniku v Rostěnicích. Za dvacet let si Rostěničtí pořídili řadu dalších strojů z Biskupic, přitom v celé republice a na Slovensku jich pracují stovky téměř za sedm miliard korun.

Zajímavá vizitka
Nejsilnějším zástupcem menší řady pásových traktorů vystavených v Rostěnicích byl model Challenger MT 765C se šestiválcovým motorem Caterpillar C9, vstřikováním common rail a čtyřventilovou technologií. Základní filozofií těchto traktorů je maximální přenos výkonu na podložku a minimální tlak na půdu. K tomu je dimenzovaná i převodovka vyvinutá speciálně pro tyto traktory se šestnácti převodovými stupni vpřed a čtyřmi vzad. Lze volit mezi třemi režimy – konstantní pojezdovou rychlostí, maximálním výkonem nebo konstantními otáčkami motoru. V kabině se vzduchem odpruženou sedačkou nastavitelnou v deseti směrech dominuje ergonomická loketní opěrka s monitorem, na které jsou umístěny všechny ovládací prvky. Nosnost tříbodového závěsu je necelých 12 tun, šířka pásu, který vydrží minimálně
5 až 6,5 tisíce motohodin, je 635 mm. Podobný traktor ze společnosti Agra Hrubčice MT765B se mohl pochlubit následující vizitkou: najeto 3000 mth, tj. 26,5 tisíc km, spáleno 114 tis. l nafty a obděláno 12,5 tis. ha. Přesto jeho pásy vypadají jako nové.
Agregován byl s univerzálním podmítačem Köckerling Vario o záběru 5,7 m, kterých v různém záběru pracuje v České republice a na Slovensku už více než 300. Je to u nás jeden z nejuniverzálnějších podmítačů, neboť ho zemědělci využívají ke zpracovávají strniště, ošetření podmítky před setím, zapravení hnoje, ale i na jaře při předseťové přípravě. Pokud není na pozemku extrémní množství posklizňových zbytků, tento osmiřadý podmítač velice jemně zpracovává půdu do nastavené hloubky až 25 cm. Obsluha i agronomové si na uvedeném stroji s pracovním záběrem 3 až 7,5 m nejvíce cení je jeho univerzálnosti a schopnosti srovnávat pozemek. Následná technika pak může jezdit rychleji a pracovat kvalitněji.

Žlutozelená kombinace
Návštěvníci Polního dne si mohli prohlédnout druhý nejsilnější kolový traktor Challenger MT675C se jmenovitým výkonem šestiválcového motoru Agco Sisu Power 320 k při
2200 ot/min a s maximálním výkonem 350 k při 2000 ot/min. Motor je vybaven vstřikováním common rail, čtyřventilovou technologií a mezichladičem stlačeného vzduchu. Traktor má plynulou převodovku Techstar s polním nebo silničním režimem, která se jednoduše ovládá joystickem v loketní opěrce nebo plynovým pedálem. Ve čtyřsloupkové kabině s dvojstupňovým odpružením je umístěna ergonomická loketní opěrka a digitální přístrojová deska, obě převzaté z pásových traktorů, a vzduchem odpružená sedačka. K dalším charakteristikám patří odpružená přední náprava, čtyři hydraulické okruhy s průtokem 175 l/min, zadní tříbodový závěs s nosností 12 tun a přední závěs s nosností 5 tun.
Za ním byl připojen zelený secí stroj Great Plains Spartan z místního zemědělského podniku o záběru 9 m, který je vhodný jak do půdochranných technologií, tak do klasicky zpracované půdy. I při tomto záběru nepřekročí přepravní šířka 3 m. Oproti jiným secím strojům se liší konstrukcí, kdy půdu zpracovává řezný disk, tzv. coltr a na něj navazuje dvojdisková secí botka. Každý řádek je potom utužován přítlačným kolečkem. Jeden ze dvou zásobníků o objemu 3500 l lze využít i na hnojivo. S traktorem Challenger MT 575B byl agregován menší bratr secího stroje Spartan o záběru 6 m se dvěma zásobníky o objemu 2820 l.

Souprava se satelitní navigací
Nový model rozšířené řady středních traktorů Challenger MT 595B osazený motorem Agco Sisu Power o jmenovitém výkonu 220 koní a maximálním výkonu 240 k při 2000 ot/min byl v Rostěnicích vybaven satelitní navigací AutoSteering od firmy Topcon. Tento GPS navigační systém pro precizní zemědělství umožňuje zvýšení produktivity práce na poli a snížení nákladů. Hlavními výhodami jsou přesnost od 2 cm, úspora času, nižší spotřeba nafty i aplikovaného materiálu a snižování prostojů. Umožňuje záznamy dat o provedené práci, její vykazování v digitální či tištěné podobě, shromažďování údajů pro budoucí efektivní plánování a usnadnění práce traktoristy. Zásadní je i velmi jednoduchá instalace a přenositelnost na jiné stroje.
Za traktorem byl připojen kypřič Great Plains Discovator o záběru 7,3 m, novinka na českém trhu. Tento stroj určený k předseťové přípravě půdy je vybaven hydraulicky ovládaným rámem s disky, nebo koltry. Ostří disků šetrně odděluje půdu do hloubky od 0 do 7,5 cm a optimálně připravuje půdu pro další operaci. Systém pěti řad slupic s radličkami následně takto nakypřenou půdu celoplošně zpracuje a dále likviduje vzrostlé plevele. Vibrační pohyb slupic uvolňuje půdu z kořenových balů, plevele zůstávají ležet na povrchu, kde uschnou a vytváří vrstvu mulče. Pro urovnání povrchu a rozprostření rostlinných zbytků je stroj vybaven kombinací zavlačovacích bran a utužovacích válců.

Modrá závěsovina převládala
S traktory Challenger byla agregována řada dalších strojů Köckerling. Jedním z nich byl kombinátor Köckerling Allrounder o záběru 14 m určený k ošetření hrubé brázdy, předseťové přípravě a zpracování strniště. Vpředu stroje se nachází hydraulicky ovládaná smyková deska určená ke srovnání hrubé brázdy nebo nerovností po podmítce, za ní následují ve čtyřech řadách šípové radličky nebo otočná dláta. Tato středová část půdu prokypří a vytvoří drobtovitou strukturu. Pro optimální seťové lůžko je třeba prokypřenou půdu utužit a k tomu slouží dvojité STS válce. Ty jsou tvořeny profilem ve tvaru U otevřeným proti půdě, po krátké jízdě se tento profil naplní kyprou, vlhkou zeminou a dochází k optimálnímu utužování půdy půdou. Zemina v U válci zamezuje vlastnímu opotřebení kovové části, čímž se prodlužuje životnost STS válce. Posledním pracovním orgánem jsou seřiditelné zavlačovače. Allrounder v záběru od 3 m do 14 lze použít jak do bezorebné technologie, tak přisetí do mulče, ale i po orbě.
V Rostěnicích nechyběl ani univerzální secí stroj Ultima o záběru 8 m pro setí do mulče či přímo do podmítky. Zajímavá je na něm výsevní sekce, kterou tvoří dláto široké 6 cm pro všechny klasické polní plodiny kromě širokořádkových. Před výsevním dlátem je kopírovací kolo ovládané centrálně hydraulicky, kterým se nastavuje secí hloubka. Ultima je vybavena zásobníkem o objemu 4000 l, za příplatek lze řešit přihnojení kapalným hnojivem pod patu. Návštěvníci si mohli také prohlédnout šestnáctiřádkový secí stroj Kinze na setí kukuřice a slunečnice s přihnojováním kapalnými hnojivy v přepravní poloze.

Jako ryba ve vodě
Podmínky pro práci standardních kolových traktorů byly v Rostěnicích špatné, problém měli i lidé, kteří se chtěli po poli projít. Jako ryba ve vodě se však „cítil“ pásový traktor Challenger MT 765C. Nová řada těchto robustních pásových traktorů se vyznačuje větším výkonem, přebudovanou hydraulikou a zjednodušenou elektroinstalací. V nové kabině s novou přístrojovou deskou a ergonomickou opěrkou se všemi ovládacími prvky dominuje velký barevný monitor.
K uvedenému traktoru byla připojena novinka letošního roku - univerzální kypřič Köckerling Vector. Jde o čtyřnosníkový stroj určený pro mělké zpracování strniště a hluboké základní kypření nebo předseťovou přípravu s možností výměny pracovních orgánů pro různou hloubku zpracování půdy. V Rostěnicích byly namontovány klasické šípové radličky pro zpracování do hloubky 15 až 18 cm. Ve druhém případě lze z těchto radliček použít pouze dláta, kterými je možné zpracovávat půdu až do hloubky 20 až 25 cm. Vector se tak může využít na poslední podzimní operaci k zapravení kukuřičné slámy po kukuřici na zrno s větším množstvím posklizňových zbytků. Optimálně je rozvrství do celého profilu zpracované hloubky. Třetím možným pracovním orgánem je jednodílná šípová radlička o šířce 32 cm pro velmi mělké zpracování, např. řepkového strniště. Posledním čtvrtým pracovním orgánem, který lze zvolit, je úzké dláto široké 4 cm, které umožňuje zpracovat půdní profil až do hloubky 35 cm. V tomto případě podmítač nahrazuje pluh. Lze si vybrat z celkem pěti pracovních záběrů od 4,6 do 9 m. Obsluha ocení i plynulou změnu pracovní hloubky od 0 do 35 cm.

Klíčové informace
-Společnosti Phoenix Zeppelin a P & L Biskupice uspořádaly v Rostěnicích na Vyškovsku Polní den.
-Phoenix Zeppelin zastupuje na českém trhu techniku Caterpillar, Hyster a Challenger.
P & L Biskupice dodává zemědělské stroje na český trh již dvacátý rok. V celé republice a na Slovensku jich pracují stovky téměř za sedm miliard korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down