11.10.2010 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historické traktory táhnou

V loňském roce měla svoji premiéru výstava historické zemědělské techniky pořádaná v Kropáčově Vrutici, v sídle firmy N+N Košátky. Akce se zdařila a tak byl letos zorganizován druhý ročník.

A opět úspěšný. Jedenáctého září si do Kropáčovy Vrutice našla cestu více jak tisícovka návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout pěknou řádku strojů. Za vstupní branou byla nejprve výstava současné techniky, kterou má firma N+N ve svém sortimentu. Jednalo se zejména o traktory Zetor, Valtra a Pronar, velké zastoupení měla též závěsná technika již uvedeného polského výrobce a nechyběly též stroje Kverneland či z Rožmitálských strojíren.
Hlavní pozornost byla však věnována technice historické, které dominovaly traktory, především domácí značky Zetor. K vidění byla záplava pětadvacítek ale i dalších modelů a vyskytlo se i několik traktorů jiných značek. Nechyběl ani parní stroj, několik stabilních motorů a krásné motocykly Jawa. Sraz si zde na své cestě na Křivoklát dala také zhruba pětadvacítka babetistů, i když možná jich už bylo jen 23 neb spolehlivost jejich strojů nebyla nijak excelentní a naštěstí jel v koloně za nimi sběrný vůz.
Z výčtu techniky pak nesmíme zapomenout na historické stroje bez vlastního pohonu. Jednalo se o několik stacionárních mlátiček, žací lišty, hrsťovače, vazače a další stroje.
Z vystavených traktorů jich bylo několik v chodu a na modelu Zetor 25 se mohli, stejně jako v roce minulém, návštěvníci (za mírný poplatek) povozit. Vyzkoušel jsem si to i já, neb jsem s pětadvacítkou ještě nejel a byl to pěkný zážitek. Nutno konstatovat, že řazení ve dvou rozsazích mezi nimiž se přesunuje při použití jen jedné páky je poněkud originální a je nutné se správně trefit, což není tak snadné, ale jinak je jízda s tímto traktorem příjemná a zaujme zejména zvuk motoru, tak typický pro dvouválec.
A svézt se mohli i malé děti, i když ne na opravdovém traktoru, ale na traktůrcích šlapacích, na nichž si mohli i zazávodit. To když už je přestalo bavit okukování traktorů opravdických.
Historická technika táhne mladé i staré. Ti staří si vzpomenou na prožitá léta, která s vystavenými stroji strávili, ti mladí mohou obdivovat technický um dřívějších konstruktérů i porovnat to jak velkými kroky se vývoj v oblasti zemědělské techniky posunul a jak významný rozdíl je v produktivitě práce. Každý si tak přijde na své.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down