24.09.2010 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tuzemský výrobce slaví úspěchy

(pal) Tradiční vystavovatel veletrhu Země živitelka, firma DAKR spol. s r.o., již 20 let vyvíjí, vyrábí a prodává stroje určené k údržbě zahrad, luk, parků, cest a chodníků. Prvním velkým úspěchem byly jednoosé bubnové sekačky. V době, kdy začali bubnové sekačky vyrábět mnozí výrobci, začal DAKR nabízet sekačku, která se dala snadno přestavět na mulčovač, frézu na sníh, vozík, drtič větví a řadu dalších aplikací. Pro trh Velké Británie byly vyvinuty rozmetače pro zimní údržbu chodníků a cest, které jsou schopny rozsypávat sůl, což konkurenční rozmetače neumí. Poslední horkou novinkou je disková sekačka, jež oproti bubnovým sekačkám dovoluje dvojnásobný záběr sečení při stejném výkonu motoru.
Největším zahraničním trhem produktů DAKRu je Velké Británie, dále Francie, Slovensko a Německo. Nejvíce strojů zakoupí lidé, kteří potřebují udržovat okolí svého domu, či chaty nebo chalupy. Stále se ale rozšiřuje počet obcí a nejrůznějších organizací, které používají stroje DAKR pro sečení či mulčování vysoké trávy a v zimním období odklízení sněhu a solení chodníků a cest. Hlavní výhodou je, že všechny tyto práce je možno provádět s jedním strojem.
Pro komunální použití se nejčastěji využívá pohonná jednotka Panter FD-3. Má benzínový motor Briggs & Stratton Intec OHV o výkonu 11,5 koní a obsahu 344 ccm. K pohonné jednotce FD-3 lze připojovat různé adaptéry. Nejčastěji se používá dvoububnová sekačka RZS 121 se záběrem 121 cm. Tou lze za hodinu posekat plochu až 5000 m2 (0,5 hektaru). Vhodným doplňkem pro sečení trávy je i mulčovač M70 se záběrem 68 cm. Je doporučen pro menší plochy a trávu do výšky cca 30 cm tam, kde se chceme vyhnout sbírání posečené trávy.
K pohonné jednotce FD-3 lze připojit také jednobubnovou sekačku, diskovou sekačku, obraceč a shrnovač, drtič na větve, vozík a rotavátor.
Pro odklízení sněhu z chodníků, parkovišť a dalších ploch jsou k pohonné jednotce Panter FD-3 čtyři různé nástavce.
Samostatnou částí výrobního programu firmy DAKR jsou rozmetadla na sůl. Používají se pro rovnoměrný rozhoz soli na chodníky, cesty a parkoviště v zimním období. Lze je ale také použít i pro hnojení trávníků umělými granulovanými hnojivy. Modely KRH 1 a KRH 2 se tlačí ručně, sůl je rozsypávána rotačním talířem, ošetřená šířka je až tři, popřípadě pět metrů. KRH 5 je rovněž ručně tlačený, ale sůl se vysypává na konstantní šířku 70 cm. Rozmetadla KRH 3 a KRH 4 lze tahat travním traktorem anebo osobním automobilem se závěsným zařízením. Ve vývoji pro rok 2011 je rozmetadlo se sedačkou pro zapojení za pohonnou jednotku Panter FD-3.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down