22.09.2010 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři novinky od ZDT

Firma ZDT je naším úspěšným výrobcem dopravní techniky, který se dosud zaměřoval především na stroje s větší tonáží a přepravním výkonem, použitelné zejména v zemědělství. Jistě tomu tak bude i nadále, nicméně protože se v současné době intenzivně rozvíjí i komunální sféra snaží se proniknout i do tohoto sektoru a to s využitím strojů, které nejsou běžně v nabídce. Na Zemi živitelce byly takové stroje prezentovány dva.

Tím prvním byla cisterna s typovým označením CNS 1800 (na snímku), u níž uvedené číslo představuje užitečný objem v litrech. Cisterna je umístěna na jednonápravovém univerzálním podvozku, jehož kola jsou vybavena nájezdovou brzdou. Připojovací oj je výškově stavitelná ( v rozsahu +/- 70 mm) a lomená. V případě potřeby ji lze odmontovat a nahradit rovnou čímž se rozsah výškového nastavení rozšíří.. Tímto způsobem se lze přizpůsobit různé výšce závěsů na traktorech. Objem 1800 litrů je plněn a vyprazdňován pomocí vývěvy s hydrostatickým pohonem, která dopravuje až 2600 litrů vzduchu za minutu. K tomu potřebuje 40 l/min tlakového oleje pro svůj pohon. Protože ne všechny malé traktory takovýto průtok oleje zabezpečují bude vývěva do budoucna poháněna pomocí vývodového hřídele traktoru. Cisterna je určena například pro zavlažování záhonů v areálech obcí a firem k čemuž se s výhodou použije samonavíjecí hadice. Může být využita též k vyvážení septiků či jiných odpadních jímek zejména z prostorů, kam se klasické tažené či samojízdné cisterny nedostanou.
Podvozek cisterny je univerzální takže nástavby na něm lze měnit. Mimo zmíněné cisterny lze využít též třístranně sklápěný návěs, který byl na Živitelce vystaven v provedení se zvýšenými nástavkami, které je vhodné například pro odvoz listí.
Třetí novinka v sortimentu je z oblasti zemědělství a jedná se o rozmetadlo minerálních hnojiv (viz foto). To bylo vystaveno zatím ve stadiu prototypu takže je pravděpodobné, že se na něm ještě provedou nějaké konstrukční změny. Jedná se o tažené rozmetadlo s objeme násypky 3,5 m3, vybavené pryžovým vynášecím dopravníkem a dvěma rozmetacími kotouči. Pohon pásu je mechanický od pojezdového kola, pohon rozmetcích kotoučů je odvozen od vývodového hřídele traktoru. Změna dávky se děje změnou nastavení hradítka. Pracovní záběr je určen především typem hnojiva, tedy jeho mechanickými vlastnostmi a výrobce jej uvádí od 6 do 24 metrů. Jde totiž o to, že rozmetadlo je schopné aplikace jak granulovaných hnojiv, tak hnojiv krystalických či práškových. A plánované využití by mělo zahrnovat i možnost posypu solí a pískem při zimní údržbě komunikací.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down