13.09.2010 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

U každé nabídky tvrdé licitace

Jan Musil z Drnovic na Blanensku začal hospodařit v roce 1996 na deseti hektarech se starými stroji, které obdržel v restituci. Šlo o rozbitý Zetor sedmapadesátku, natažený pluh, a třítunovou vlečku. Dnes obhospodařuje 180 hektarů zemědělské půdy, přitom využívá vyspělou techniku s vysokou produktivitou, s níž poskytuje i služby. V začátcích nedostal žádnou nenávratnou dotaci, všechny peníze si musel poctivě vydělat. A nebylo to vůbec snadné. O to tvrdší licitace provázely nabídky jednotlivých firem při modernizaci strojového parku. Nejen o ceně či platebních podmínkách, ale i konfiguraci jednotlivých modelů či výbavě.

Náročným požadavkům drnovického farmáře dokázala vyjít vstříc především společnost AGRI-TECH z Komořan. Nelze se proto divit, že na farmě převládá technika Claas a Väderstad.

Na Svitavsku první
„Pro traktor značky Claas jsem se rozhodl už v roce 2004,“ vzpomíná Jan Musil. „Pořídil jsem si model Ares 566 o výkonu 115 koní, byl to vůbec třetí nebo čtvrtý traktor této značky v České republice a určitě první na Svitavsku. Sázel jsem na to, že Claas je značka velmi kvalitní sklízecí techniky a určitě nepřichází na trh s podřadnými traktory, aby si pokazila renomé. Velice dobré nákupní podmínky mi tehdy nabídla i společnost AGRI-TECH z Komořan včetně zajímavého financování. Po velmi dobrých zkušenostech s prvním strojem jsem už u této značky zůstal.“
Jak se postupně zvětšovala výměra rodinné farmy, jevil se nezbytným výkonnější model, který by zvládl i secí stroj Väderstad Rapid o záběru tři metry. Farma, stejně jako pole okolních zemědělců, na nichž secí stroj pracoval ve službách, se nachází v náročném, kopcovitém terénu. Proto si Jan Musil pořídil v roce 2006 nový traktor Ares 697 o výkonu 140 koní, s odpruženou přední nápravou a čtyřmi okruhy hydrauliky, přitom původní slabší model šel protiúčtem. V letošním roce přibyl na farmu ještě traktor Arion 420 o výkonu 110 k (s navýšením 120 k), vybavený čelním nakladačem. „S traktory Claas jsem nadmíru spokojen, splnily moje očekávání. Pracují kvalitně, bez problémů a dosahují vysokých výkonů při nízké spotřebě nafty. Oceňuji i rychlý a kvalitní servis včetně dodávek náhradních dílů ze strany společnosti AGRI-TECH.“

Technicky vyspělé modely
Traktor Claas Ares 697 je vybaven šestiválcovým, elektronicky řízeným motore D.P.S Powertech a převodovkou Hexashift s 24 stupni plně řaditelnými pod zatížením. Mezi rychlostí 2 až 15 km/h se nachází čtrnáct převodových stupňů. Pro Jana Musila je zajímavé i to, že rychlosti 43 km/h dosahuje při snížených otáčkách 1900 ot/min., což má velký vliv na nízkou spotřebu paliva. Specialitou traktoru Ares 697 je tzv. systém Speed Matching. Pokud je v pracovním a dopravním režimu zařazen stupeň D, zmáčknutím spojky si traktor sám zařadí nejvhodnější převodový stupeň. Zadní vývodový hřídel má 540, 540 ECO, 1000 a 1000 ECO otáček za minutu. Komfortní kabina Hydrostable je odpružena na čtyřech bodech a všechna místa údržby jsou snadno přístupná. Servisní interval je 500 mh u motoru a 1000 mh u převodovky.
Menší, kompaktní model Arion 420 pohání čtyřválcový motor DPS Powertech se vstřikováním Common Rail, přeplňováním turbodmychadlem a mezichladičem stlačeného vzduchu. K dalším prakticky zajímavým charakteristikám patří velký rozvor 2,56 m, celková délka pouze 4,44 m, poloměr otáčení 4,40 m a zvedací kapacita až 6,5 tuny. Arion 420 je vybaven novou nízkoprofilovou kabinou ATX s rovnou podlahou, která patří k nejprostornějším a nejkomfortnějším kabinám ve své třídě.

Mlátička Tucano nezklamala
„Původně jsem řepku, obilí a mák sklízel mlátičkami Forschritt 512 a 514,“ pokračuje J. Musil. „V roce 2008 jsem navýšil výměru o šedesát hektarů a potřeboval jsem větší a výkonnější stroj. Proto jsem si v loňském roce pořídil sklízecí mlátičku Claas Tucano 430. Přestože jsem si nechal udělat nabídky od více firem, nakonec to opět vyhrála značka Claas. Měl jsem již dobré zkušenosti se stejnojmennými traktory i firmou AGRI-TECH, přitom mlátičky této značky patří k absolutní špičce. S Ing. Pavlem Linhartem z rousínovské firmy jsme téměř rok licitovali o vhodném modelu. Nakonec jsme se shodli na Tucanu. Sklízím s ním druhou sezónu a zatím mě nezklamal. Pracuje kvalitně, bez poruch, dosahuje velkých výkonů i vysoké čistoty zrna.“ V loni s ním Jan Musil sklidil za sezónu 500 ha s průměrnou spotřebou nafty 13 l/ha, přitom se sláma z 90 % drtila. V závislosti na výnosu se hodinové výkony pohybují od dvou do čtyř hektarů.
„Mlátička si na sebe musí vydělat,“ zapojuje se do hovoru Ing. Pavel Linhart ze společnosti AGRI-TECH. „Vzhledem k tomu, že Jan Musil počítá s dalším rozšířením výměry a mlátičku využívá ve službách, musel mít nový stroj určitou rezervu. Scházeli jsme se i několikrát za týden a hledali jsme nejvhodnější typ a specifikaci. Dominator, který dokáže za sezónu sklidit i tři sta hektarů, se nám zdál s ohledem na budoucnost slabý, velký Lexion zase moc silný. Nakonec jsme se shodli na modelu Tucano 430 o výkonu 240 koní s lištou Variant o záběru šest metrů.“

Elektronika jako v Lexionu
Sklízecí mlátička Tucano s pěti vytřásadly nahradila ve výrobním programu firmy Claas oblíbené modely Mega. Oproti původnímu modelu je zásobník zrna přemístěn za kabinu a motor je umístěn až v zadní části stroje. To přispívá nejen k lepšímu rozložení hmotnosti, ale i ke snadnějšímu pohledu do zásobníku a kláskového výtahu.
Mlátička Tucano převzala z modelové řady Lexion elektrický a hydraulický systém včetně osvědčeného modulu Cebis. Nová je nejen kabina, z níž se nechají ovládat síta, ale i umístění ovládacích prvků a sedadla pro spolujezdce. Změněno bylo také osvětlení, takže lze s Tucanem pracovat do pozdních večerních hodin. Mlátička je vybavena novou plastovou nádrží o objemu 600 l.

Robustní a spolehlivé stroje
Jan Musil si od společnosti AGRI-TECH pořídil ještě mechanický secí stroj Väderstad Rapid 300 S a diskový podmítač Carrier CR 300, oba v záběru 3 m. Letos na jaře je doplnily ještě šestimetrové cambridské válce stejné značky.
„Při pořizování techniky na zpracování půdy a setí jsem si nechal udělat nabídky jednotlivých firem, prošel jsem si stroje na výstavách a nechyběl jsem ani na polních předváděčkách,“ říká Jan Musil. „Využívám půdoochranné technologie, seji do podmítky. Rapid jsem si vybral především proto, že jde o mechanický secí stroj s velkým zásobníkem. Když do něj ráno nasypu dvě tuny obilí, zaseji deset hektarů a jdu na oběd. Po něm nasypu další dvě tunu a seji až do večera. Dvacet hektarů za den udělá bez problémů, přitom s ním seji mák, řepku a všechny další plodiny. Oceňuji u něj především jednoduchou obsluhu a velkou výkonnost. Mám ho šestou sezónu a zasel jsem s ním necelých dva tisíce hektarů. Přitom letos poprvé u něj měním disky a botky. A to dostával ve službách, často ve velmi tvrdých podmínkách, pořádně na frak“.
„Technika Väderstad vyrobená z kvalitního materiálu je robustní, spolehlivá, výkonná a má dlouhou životností,“ doplňuje J. Musila Pavel Linhart. „Je určena do těžkých podmínek. Secí stroj Rapid v třímetrová verze vylučuje jakékoliv problémy s přejezdem, přitom mechanické výsevní ústrojí je velice přesné, umí zasít od 0,8 kilogramů na hektar až po 360 kilogramů na hektar. S kukuřičnou výbavou může sít i kukuřici, čímž pokryje celé spektrum plodin bez náročné přestavby. Variabilita je jeho další cennou vlastností. Má vlastní přípravu půdy, takže dokáže kvalitně zasít i do méně kvalitně zpracované ornice.“

Klíčové informace
-Farmář Jan Musil z Drnovic obhospodařuje 180 hektarů zemědělské půdy, přitom využívá vyspělou stroje s vysokou produktivitou.
-Základem strojového parku jsou dva traktory Claas a jedna sklízecí mlátička stejné značky.
-K přípravě půdy a setí slouží technika Väderstad.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down