06.09.2010 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklízel egyptský rolník

Novinkou v sortimentu společnosti RCG – Agromex je pícninářská technika značky Fella. Slovo Fella se v Egyptě používá pro označení rolník nebo zemědělec. Tím ovšem končí spojení mezi společností Fella a Egyptem. Její domovinou je totiž Německo, přesněji město Feucht, ležící blízko Norimberka.

Společnost Fella vyrábí obraceče, shrnovače a žací lišty, a to už celých devadesát let. V roce 2004 se stala součástí společnosti Laverda-Group, jejíž jednu polovinu vlastní koncern Argo group a druhou polovinu koncern Agco group. V současnosti zaměstnává okolo 160 pracovníků a třičtvrtiny vyrobených produktů putují za hranice Německa.
V České republice se stala od 1. listopadu 2009 výhradním dovozcem strojů této značky firma RCG – Agromex. Červená barva techniky na sklizeň pícnin se krásně snoubí s tmavozelenými traktory značky Fendt, soupravám to spolu sluší.
Přímo v akci bylo možné stroje Fella spatřit například na předváděcí akci na pozemcích 1. Jílovské a. s. blízko Prahy.

Důvtipné zavěšení
Barva ale zdaleka není hlavním kritériem výběru techniky, a tak se pojďme podívat na technické výhody obracečů, shrnovačů a žacích lišt značky Fella.
V nabídce společnosti jsou žací lišty diskové i bubnové. V Jílovém se představily žací lišty s diskovým žacím ústrojím. To může být poháněno buď čelním ozubením nebo (jak tomu bylo v případě předváděných strojů) úhlovým převodem. Úhlové převodové skříně, jak si mohli návštěvníci později všimnout například u vzadu nesených lišt SM 911 TL-KC, jsou schovány v dutém nosníku stroje. Z kloubového hřídele pohonu vede šestihranný hřídel s převody, na kterých již sedí jednotlivé žací disky. Tak je paralelně zajištěn přenos energie na všechny jednotky.
Strojem s největším záběrem byl traktor Fendt 930 Vario, který pracoval v agregaci s čelně nesenou lištou a zadní kombinací v sestavě takzvaného motýla. Celkově měl stroj pracovní záběr devět metrů, ale celá kombinace má nízké požadavky na výkon traktoru, takže 300 koní tahového výkonu si se strojem pouze hrálo. Přední lišta byla zavěšena na čtyřkloubovém mechanismu, který ji dovoloval náklon až 25° na obě strany, což výrazně přispívá k dobrému kopírování povrchu a stroj se chová při práci jako tažený. Lišta je dobře odpružena a rovněž chráněna proti nárazu. I to byl jeden z důvodů, proč byla vybrána do kombinace na předvádění v Jílovém u Prahy – pozemky jsou tam dost kamenité a lišta je díky svým vlastnostem dobře chráněna proti poškození a nárazu. Samozřejmě, že je také dražší, ale pro ty, kterým stačí jednodušší rám, je v nabídce i lacinější zavěšení pomocí podélně uloženého čepu.
Výšku strniště lze nastavit u lišty centrálně, a to klikou v rozmezí od 3,5 do 7,5 cm. Dále je možné výšku strniště ovlivnit ještě pomocí plazů, které se buď nechají (???? kde?), nebo jsou zvednuty.
Zadní lišta s označením SM 911 TL-KC byla zavěšena centrálně. Ovšem pant, na kterém je uchycena, není zavěšen svisle, nýbrž našikmo. Taková konstrukce dovoluje stroji vyklopit se při nárazu na překážku nejen dozadu, ale navíc se lišta celá zvedne. Po překonání překážky se vrací zpět.
Za označením TL v názvu lišty se skrývá systém Turbolift, tedy hydropneumatické odpružení každé sekce zvlášť. Obsluha stroje může na každé straně nastavit optimální přítlak či nadlehčení podle aktuálních podmínek.
Kromě velkého „motýla“ se návštěvníkům představily ještě dvě soupravy s žacími stroji. První z nich byl traktor Fendt Favorit 515C s třímetrovou vzadu nesenou žací lištou SM 310 – TL-KC. I tato lišta byla vybavena systémem Turbolift.
Důkazem, že Fella umí nabídnout i jednoduché stroje, byla souprava traktoru Fendt 415 Vario a vzadu nesené žací lišty SM 320. Pracovní záběr soupravy činil také tři metry, ale na rozdíl od předešlých strojů byla SM 320 odpružena pouze mechanicky. Nadlehčení je realizováno pomocí tažné pružiny a lišta má i pojistku v případě nájezdu na překážku.
U všech žacích lišt je dobrý řez zajištěn velkým překrytím drah nožů na discích.
Za žacím ústrojím může být instalován kondicionér se silnými krátkými prsty, které zvedají píci k hřebenu. Taková lišta má pak v označení písmena KC, jako tomu byla v případě některých představených lišt. V nabídce je i koncidiocér válcový, který pak nese písmena RC. Vzhledem k tomu, že jde o stavebnicový systém, může být kondicionér odejmut nebo dodatečně přimontován. Žací stroj lze dovybavit i dalšími prvky, jako je například shazovací pás tvořící řádek až ze šesti metrů.

Obraceče a shrnovače
Další stroje zapojené do sklizně pícnin jsou obraceče a shrnovače. I ty má Fella v nabídce. První předváděný stroj byl obraceč TH 800 D Hydro tažený traktorem Fendt 312 Vario. Zajímavé bylo na tomto stroji opět zavěšení. Patentovaný systém má za úkol plynulý pojezd stroje bez rozkymácení i za vyšší pojezdové rychlosti. Při bližším průzkumu mohli návštěvníci v tříbodovém závěsu objevit uchycenou klasickou konstrukci ve tvaru podkovy, v jejímž středu však byla jakási falešná oj. Hlavní zavěšení a tudíž i největší síla je přenášena právě přes tuto oj ve středu konstrukce. Výsledkem je vyšší stabilita stroje i při vyšších pojezdových rychlostech. Natáčení koleček je možné ovládat z kabiny, což umožňuje snazší manipulaci s materiálem na krajích pozemku. Pokud rotory nadzvedneme, automaticky se hned vypínají. Na rotorech jsou pera z pásoviny. Výhodou pásoviny proti trubce je fakt, že jsou pera pružnější a pokud se ohnou, dají se snadno narovnat.
Zástupce shrnovače byl TS 1402. Stroj byl agregován s traktorem Fendt 820 Vario. Vybraný shrnovač byl dvourotorový, ale v sortimentu jsou i stroje jednorotorové a čtyřrotorové. Shrnovače mohou být tažené nebo nesené, TS 1402 byl tažený. Jeho kostru tvořil páteřový rám, v jehož dvou třetinách byla říditelná kola. Táhlo, které je ovládá, je schováno v rámu. Píci shrnuje v pracovním záběru 6,5 m na jeden nebo na dva řádky. U shrnovače je třeba, aby co nejlépe kopíroval terén a neznečišťoval píci. To je u TS 1402 docíleno díky tomu, že každý rotor má pět kol. Jedno vpředu a dvě kola na dvou nápravách vzadu. I na tento stroj bylo 200 koní výkonu traktoru předimenzováno, a tak mu ubíhala práce velmi rychle.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down