09.09.2010 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na návštěvě u výrobce manipulátorů

Do výrobního podniku společnosti Merlo pozvala redakci Zemědělce firma Cime, s. r. o., která turo značku zastupuje na českém trhu. Když se řekne Merlo, každý si nejspíš vybaví manipulační techniku. Nicméně produktové portfolio zelených strojů je mnohem širší.

Místo, kde se technika značky Merlo rodí, je blízko města Cuneo, ležícím pod patronátem alpských velikánů v srdci slunné Itálie. Podnik překvapí hned několika věcmi. První z nich je velikost nejen výrobního závodu, ale celé firmy, druhá je pak šíře jejího sortimentu. Továrna je protkána nejmodernějšími výrobními technologiemi zahrnujícími i plně automatické výrobní linky. Hned u výrobních hal se rozkládá krásný zkušební polygon.

Na návštěvě ve výrobě
Představa o malé továrně v klínu hor se opravdu velmi rychle rozplynula. Výrobní budovy zabírají okolo 150 000 m2. Také zkušební polygon okupuje nemalou plochu společnosti a je vybaven různými stupni nakloněné roviny.
Továrnou Zemědělce provedl Mattia Bodino. Na všech výrobních linkách pracovali kromě lidí i roboti. Do výroby je zapojeno čtrnáct svařovacích robotů a deset antropomorfních manipulačních robotů. Stejně jako zpracování, tak i dělení kovů mají z velké části na starosti CNC stroje. Je tu šest stanovišť řezání plasmou nebo tři stanoviště, kde se dělí kov pomocí laseru. Také povrchová úprava je na vysoké úrovni. Lakuje se převážně práškovou technologií a za zmínku stojí fakt, že v Merlu dokonce najdeme největší lakovnu podvozků ve střední Evropě.
K roku 2005 má Merlo 86 patentovaných technologií a inovací a z šesti výrobních linek vyjíždí 72 různých modelů.

Rozdělení firmy
Firma Merlo je nejsilnějím členem skupiny MerloGroup. Kromě ní najdeme ve skupině ještě firmu Tecno, která vyrábí komunální techniku, firmu Tre emme, jejíž hlavní činností je výroba lesních traktorů a adaptérů pro teleskopické manipulátory, firmu Project, jež má za úkol výzkum a vývoj techniky, firmu Cingo vyrábějící univerzální pásové nosiče, CFRM, která má na starosti školení obsluh všech strojů Merlo, zkoušení techniky v praxi a předvádění techniky pro zákazníky a konečně Rent, firmu zabývající se speciálními vozidly. V roce 2008 korporace MerloGroup dosáhla obratu 395 milionů eur. Má pět dceřiných společností a více než 600 dealerů napříč celým světem.

Rysy manipulátoru Merlo
Ačkoli nabídka produktů Merlo je opravdu široká, všechny manipulátory mají některé stejné rysy, které se v letité praxi velmi osvědčily a není třeba je měnit.
Stroje Merlo byly prvními manipulátory s motorem umístěným na pravém boku. Tak tomu zůstalo až dodnes. Díky tomu je možné jednoduše provádět servis motoru a navíc nic nebrání v pohybu ramene a výhledu řidiče stroje.
Manipulátory mají hydrostatický pohon a jednoduché ovádání. Hydrostatická převodovka zajišťuje efektivitu stroje i rozsáhlé možnosti regulace při maximálních otáčkách. Rychlost jízdy je ovládána akceleračním pedálem a směr pojezdu lze měnit pomocí reverzační páky umístěné hned pod volantem. Řízení kol má tři režimy. Buď jsou říditelná kola na přední nápravě nebo kola přední i zadní nápravě nebo je možné zvolit krabí chod. Po ukončení jízdy, v případě že ani sám manipulátor neví, kde mu všechna kola stojí, se dají automaticky synchronizovat.
Manipulátory jsou vybaveny různými typy hydropneumatického odpružení, což přináši nejen komfort řidiče, ale také větší stabilitu stroje, a tím větší bezpečnost. Odpružená je jednak náprava, jednak kabina a hydropneumaticky je odpružené i teleskopické rameno. Hydropneumatické odpružení nápravy má manipulátor Merlo ve světě jako jediný a systém je patentován.
Pomocníkem v nerovném terénu je hydraulické svahové vyrovnávání podvozku. Rovněž u řady manipulátorů nabízí Merlo boční posuv ramene. Když obsluha vytáhne rameno a zjistí, že je jen malý kousek od místa, kde rameno mělo být, má možnost posunout jím do boku a dostat ho tak do žádané polohy. Tento systém má pouze manipulátoru Merlo a je patentován. Všechny manipulátory jsou vybaveny rameny, která se vysouvají nebo zasouvají pomocí hydraulického kluzného systému, který ovládá současný i postupný pohyb všech sekcí ramene.
Na bezpečnost strojů Merlo se hledí už od samého začátku výroby. Proto je rám kabiny vyroben z robustní plné válcové kulatiny. Standardním vybavením je systém pro kontrolu podélné stability stroje. Pokud se díky vysunutí ramene dostane stroj do nestabilní polohy, je funkce ramene zablokována a jediné, co lze udělat, je zasunout rameno zpět.
Systému Merlin využívají jen některé manipulátory Merlo. Jde o palubní počítač schopný získávat a zpracovávat všechny vtupní i výstupní data a zároveň ovládat a řídit některé funkce stroje.

Turbofarmer
Do zemědělství se nejvíce hodí čtyři řady strojů značky Merlo. První z nich je Turbofarmer. Řada vznikla z koncepce teleskopických manipulátorů určených zejména pro stavebnictví a byla modifikována přímo pro potřeby zemědělství. Nabízí kompaktní rozměry, vysoký výkon i snadné ovládání. Navíc Turbofarmer zastane i funkci tahače, protože na silnicích může jezdit v agregaci s přípojným vozidlem do 21 tun.
V roce 2005 byla původní řada přepracována. Pod kapotou Turbofarmerů se ukrývá čtyřválcový motor Deutz Turbo s výkonem sto koní nebo Deutz Turbo aftercooler s výkonem 140 koní. Pohon je hydrostatický s elektronickým řízením a manipulátor může dosáhovat rychlosti až 40 km/h. Nosnost ramene se u Turbofarmeru pohybuje od 2600 do 4100 kg a výška zdvihu je od 6 do 10 m. Některé modely nabízí svahové vyrovnání o 10° a boční výkyv ramene až 265 mm. Celkem řada nyní zahrnuje dvacet modelů.

Multifarmer
Koncepce Multifarmerů vychází z klasické konstrukce manipulátoru, ale více než Turbofarmer se blíží směrem k traktoru. Multifarmer poskytuje všechny výhody manipulátoru Merlo a navíc může mnohde nahradit i traktor díky integrovanému vývodovému hřídeli s mechanickým pohonem a plnohodnotnému tříbodovému závěsu. Na žádost je dokonce možné dodat i čelní vývodový hřídel. K dispozici je ve třech verzích – Top pro náročné, Classic a také Compact pro práci v malých prostorech.
Vývodový hřídel nabízí dva stupně otáček 540 ot/min. a 1000 ot/min. Poháněn je mechanicky přes patentovanou spojku Opti–Stop. Přední vývodový hřídel, pokud je ve výbavě, má 1000 ot/min.
Protože podmínky při práci manipuláoru a při práci traktoru nebývají stejné, je Multifarmer vybaven výkyvnými nápravami s řízenou aretací. To zajišťuje stabilitu stroje v každém terénu. Ovladač v kabině umožňuje obsluze ovládat výkyv náprav pro vyrovnání případné příčného naklonění podvozku
Nosnost modelů Multifarmer se pohybuje od 2700 kg do 3000 kg a výška zdvihu je od 6 do 8,5 m.

Panoramatic
Panoramatic je jedním z prvních manipulátorů klasické koncepce. Je určen všem, kteří potřebují stroj s velkým výkonem, a to v jakékoli oblasti. řada Panoramatic je opravdu rozsáhlá a zahrnuje manipulátory s nosností ramene až 12 000 kg a s výškou zdvihu až 17 m. Stroje mají k dispozici výkon čtyřválcových a šestiválcových motorů.
Některé stroje řady Panoramatic jsou vybaveny kabinou se systémem hydropneumatického odpružení, které účinně tlumí nárazy a vibrace vozovky. Systém je možný podle pracovního nasazení stroje buď aktivovat nebo deaktivovat i v průběhu provozu stroje.

Cingo
Posledním, velmi zajímavým strojem, který snadno najde uplatnění v zemědělství i jinde, Cingo. Jedná se o univerzální pásový přepravník s hydrostatickou převodovkou. Stroj je velmi kompaktní a umožňuje využití techniky i tam, kam se běžná terénní vozidla nedostanou. Vzadu má plošinu pro obsluhu a ovládá se pomocí několika pák. Regulace rychlosti se děje pomocí pojezdové páky, stejně tak i změna směru. Díky protisměrnému otáčení pásů se stroj může otáčet kolem své osy – to napomáhá jeho snadné manévrovatelnosti i v malých prostorech
Merlo nabízí různá příslušenství pro tento stroj, a tak ho můžete využít prakticky na cokoli, třeba jako motorové kolečko s korbou nebo třeba jako sekačku s mulčovačem. Rozchod pásů je hydraulicky nastavitelný a umožňuje stroji stabilitu i v nerovných terénech.

Roto
Teleskopický manipulátor Roto trochu vybočuje z řady klasických zemědělských manipulátorů a patří spíše do stavebnictví. Ale možná najde uplatnění i na nějaké farmě. Řada nabízí teleskopické manipulátory s kontinuální otočí věže. Jejich teleskopická ramena dosahují do závratné výšky až 26 m.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down